Aktuális

Egy tejesgazda kereste magát halálra Woodstockon

Bors

Létrehozva: 2019.08.15.

Pontosan ma ötven éve nyitotta meg (el nem készült) kapuit a rocktörténelem leghíresebb fesztiválja, ami azóta is a szabadság egyik jelképe. Woodstock volt annak az amerikai hippimozgalomnak a csúcs- és végpontja, ami egy egész generáció gondolkodásmódját változtatta meg gyökeresen.

Forrás: AFP

Nem Woodstockban volt

A háromnapos Woodstock Music and Art Festivalt (zenei és művészeti fesztivált) a nevével ellentétben nem az eredetileg tervezett helyszínen, a New York állambeli kisvárosban, Woodstockban rendezték meg 1969 augusztusában. Attól 70 kilométerre, egy Bethel nevű másik kisvárosban, egy Max Yasgur nevű tejesgazda farmján. Az esős idő ellenére 32 előadó és zenekar lépett fel a szabadtéri színpadon, és a koncerteken 500 ezer ember érezte jól magát. Olyan híres előadók zenéltek, mint Joe Cocker és Santana. A legmagasabb gázsit a Who együttes, a legnagyobb ovációt talán Janis Joplin és Jimi Hendrix kapta. A későbbi évek során több kísérletet is tettek, hogy újra­élesszék a fesztivált, de bebizonyosodott, hogy miként Budán is egyszer volt kutyavásár, az a buli egyedüli volt és megismételhetetlen.

Minden balul sült el

Michael Lang, a fesztivál egyik szervezője tíz évvel ezelőtt, a negyvenedik évforduló kapcsán részletesen mesélt Woodstockról, amit egyébként komoly biznisznek szántak, de semmi sem úgy sikerült, ahogy azt elképzelték. Már az előkészítés fázisában is akadályokba ütköztek, és hibát hibára halmoztak, pedig az elővételben eladott 186 ezer jegyből már lehetett következtetni, mekkora buli fog ebből kerekedni. Utóbb kiderült: túl magas gázsit ígértek, hogy a hírességeknek eszük ágába se legyen nemet mondani a felkérésre. Az eredeti helyszínt felajánlók pedig visszavonták az ajánlatukat, mivel megijedtek „a randalírozó hippik” nagy számától. A szervezők már kész plakátokkal, meghívott zenészekkel fesztiválhelyszín nélkül maradtak.
Ekkor érkezett a segítség Max Yasgur farmer képében, aki felajánlotta betheli kaszálóját – persze nem volt hülye: borsos áron, 50 ezer dollárért. Ezenfelül pénzbeli letétet is kért a földterületén keletkező esetleges károk helyreállítására: 75 ezer dollárt. A kezdés előtt egy hónappal már úgy tűnt, minden rendben lesz, ám a feketeleves csak akkor jött, amikor már a nulladik napon elkezdtek özönleni a hippik. Még nem volt kész a színpad, illetve a kerítés, a kapuk és a pénztárak sem álltak, így a fesztivált kénytelen-kelletlen ingyenessé kellett tenni. Ez mintegy 1,7 millió dolláros veszteséget eredményezett.

A fesztiválok ősanyja

A fesztivál utáni hétfő újabb esőfelhőket hozott a szervezők feje fölé, mert a partnerek és hitelezők aggodalmukat fejezték ki az anyagiakkal kapcsolatban. Ráadásul a helyiek is kiakadtak, és sorra nyújtották be kereseteiket, hogy a fesztivál kárt okozott a birtokaikban, és furcsa dolgokat művelt a teheneikkel.
A négy szervezőnek végül a Warner Bros. filmstúdióval kötött megállapodás jelentette a szalmaszálat, amely 100 ezer dollárért előre megvette a koncert megfilmesítésének jogát. A dokumentummozi elkészítésében Martin Scorsese is közreműködött, és Michael Wadleigh Woodstock című filmje óriási siker lett. Ám így is 11 év kellett ahhoz, hogy minden tartozást rendezni tudjanak az ötletgazdák. Mindenesetre a fesztivál legenda lett, és a mai hasonló szabadtéri bulik őseként tartják számon. Mondhatni, Woodstock fektette le a mai fesztiválkultúra alapjait, etalonná vált.

Két gyerek született

Persze Woodstock, aminek szellemiségéhez hozzátartozott az egyszerűség és a spontaneitás, nem csak a zenéről szólt. A fellépők kiálltak a béke és a szabadság mellett, és a világ megváltoztatására buzdították a fiatalokat. Nyíltan szembeszálltak az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájával, tiltakoztak a vietnami háború és a társadalmi igazságtalanságok ellen.

A drogok sem hiányozhattak a buliból: a látogatók 99 százaléka szívott füvet, és több tízezren ennél durvább cuccokat is használtak. A rendőrség tehetetlen volt, hiszen nem kasztlizhattak be mindenkit. A nomád körülményeket, a sárdagonyát is elviselhetőbbé tették a kábítószerek. A színpadon, a nézőtéren, a csoportos szeánszokon is mámoros hangulatban volt szinte mindenki. A fesztivál ideje alatt olyan sokan lettek rosszul, hogy 50 orvost és ápolót kellett hozatni repülővel New Yorkból.

Ám a rendőrök félelme nem igazolódott be: a béke és szerelem mottóval bulizó tömeg végig békés maradt. Mindössze két haláleset történt: az egyik drogtúladagolás miatt, a másik pedig egy véletlen folytán. Történt ugyanis, hogy egy dolgára igyekvő farmer véletlenül halálra gázolt egy alvó fesztiválozót. Az augusztus 15–18-i bulin két gyerek is született. Arról nincsenek adatok, hogy hány fogant.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140395_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27193_resized.jpg?avcount=1713467411
origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139930_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27194_resized.jpg?avcount=1713467411
origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109182_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Elhunyt a magyar gasztronómia meghatározó alakja: százak tanulták nála a szakmát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713467411
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713467411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140770_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze