Egy motoros életébe került a magyar sofőr első hibája

Kioltotta egy motoros életét Angliában az 57 éves István, mert rossz sávban haladt a kamionjával.
Kioltotta egy motoros életét Angliában az 57 éves István, mert rossz sávban haladt a kamionjával.

Egy kanyarodás után vétette el a helyes sávot, és több száz méteren át rossz oldalon hajtott a magyar teherautó-sofőr június 3-án. Így frontálisan karambolozott az angliai Littleport közelében egy szemből érkező motorossal, aki a helyszínen meghalt.

A Fejér megyei férfi Littleport közelében okozott halálos balesetet. Soha nem vétett a közlekedési szabályok ellen, most is valószínűleg rövidzárlata volt

A férfi, aki egy Fejér megyei kisvárosba való, halált okozó közúti veszélyeztetés miatt állt bíróság elé hétfőn.

– Egy szemtanú látta, ahogy a jármű kihajt egy farmról, majd a rossz sávban halad tovább. Először azt gondolta, csak idő kell a sofőrnek, hogy átsoroljon, de miután ez nem történt meg, elkez­dett villogni rá – mondta az ügyész Marti Blair, a Cambridge News tudósítása szerint.

A vádlott végül túl későn kapcsolt, s mire befékezett, a motorost már nem tudta kikerülni. A szemtanú szerint Istvánnak a helyszínen fogalma sem volt róla, miért haladt a rossz oldalon. A vizsgálat során kiderült, hogy a férfi 1979 óta vezet, és sofőrként sosem került összeütközésbe a törvénnyel sem itthon, sem Angliában. A tesztek azt is kimutatták, hogy sem alkohol, sem drog befolyása alatt nem állt. Emellett a telefonját sem babrálta. Elképzelhető, hogy rövidzárlata volt: elfelejtette, hogy Angliában a balra tarts van érvényben.

A háromgyermekes apa elismerte a bűnösségét, és a tárgyalás során is mardosta a bűntudat. Ezt, illetve törvénytisztelő múltját részben enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság. Végül két év nyolc hónapra ítélték, aminek legalább a felét kell leülnie magyar börtönben. Emellett 31 hónapig nem ülhet volán mögé sem.