Egy dolmányos varjú a diósdi család házi kedvence

A dolmányos varjú szabadon él, ugyanakkor sok időt tölt megmentője családjával.
A dolmányos varjú szabadon él, ugyanakkor sok időt tölt megmentője családjával.

Bősz András és családja jó pár évvel ezelőtt épp Balatonlellén nyaralt, amikor egyik nap hatalmas vihar támadt a környéken. A nyaraló felé igyekezve a férfi észrevette, hogy az egyik fáról leesett egy madárfészek, amelyben kicsi, éppen csak kikelt varjúfiókák és tojások voltak. A komoly balesetet az egyik fióka túl is élte, köszönhetően annak, hogy Bandi bácsi a segítségére sietett. Törött lábát fogpiszkálót használva rakta sínbe, majd a madár a hetek során fokozatosan megerősödött.

A fióka törött lábát fogpiszkálót használva rakta sínbe a gondoskodó Bandi bácsi

Ellenben annyira megszokta az emberek közelségét, hogy mikor Bőszék hazamentek, folyamatosan őket kereste. Emiatt úgy döntöttek, elköltöztetik magukhoz Diósdra. Az autó kesztyűtartójában utazott, s ez azóta is előfordult már párszor.

Új otthonában szinte azonnal jó viszonyt alakított ki a ház őrzőjével, egy komondorral, akinek, míg élt, rendszeresen átbogarászta a bundáját, sőt időnként még csontot is vitt neki. A vihartól ráadásul mindketten ugyanúgy féltek, ilyenkor pedig mindig a kutyaólba menekültek.

Mindenhová bejárása van, a ropit különösen szereti

Bár Bandi bácsi kialakított egy kis zugot a madárnak, ettől függetlenül Samu szabadon él, időnként napokig nem is látják őt. Sőt olyan is előfordult már, hogy a varjúval Budapesten találkozott András, ahonnan végül együtt jöttek haza. Samunak azóta Facebook-oldala is van, s Diósdon mindenki ismeri, hiszen rendszeresen felbukkan különböző portákon. Hol enni kér, hol megregulázza a macskákat, kutyákat, vagy csak megkóstolja a kávézóban a ropit. De van, hogy a fényes tárgyakat is összegyűjti. Szerencsére Bandi bácsi viszont tudja, hol a rejtekhelye, így némi bosszankodáson túl komoly probléma még nem volt a tolvajlásokból.

Kisfióka kora óta gondoskodik Samuról Bandi bácsi

Sőt mindenki szereti őt, hiszen nem mindennapi dolog, hogy egy dolmányos varjú ilyen közel kerüljön az emberekhez. Elsősorban persze Bandi bácsihoz, aki természetesen korához mérten azonnal ugrik, ha reggelente a madár odarepül a teraszra, s kéri a reggelijét. De cserébe előfordul, hogy Samu segít például a teregetésben, megrázza és a szárítóra teszi a zoknikat, zsebkendőket.