Aktuális

Dúsgazdagon szabadulhat Magda Marinkó

Bors

Létrehozva: 2018.06.27.

<p>Hiába telt el egy emberöltő a szörnyű gyilkosságok óta, a szegediek nem felejtik Magda Marinkót. Jövőre ismét köztünk járhat a délvidéki halálosztóként elhíresült férfi?</p>

A csongrádi me­gyeszékhely utcáin az a hír járja, hogy rövidesen szabadulhat a börtönből a délvidéki halálosztóként elhíresült Magda Marinkó. A pletyka csak részben igaz, és nem kell aggódni: a sorozatgyilkossal az elkövetkező évtizedekben biztosan nem futhatnak össze az újságosnál.

Gazdagon raboskodhat Szerbiában

Az a hír terjedt el, hogy a 25 év fegyházra ítélt Magda Marinkó jövő januárban szabadulhat a szegedi Csillag börtönből, de ez így nem igaz – mondta a Délmagyarországnak Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, aki évekig kutatta az ügyet, és könyvet is írt róla.

Marinkót életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, a büntetése 2019-ben lejárna, de további 200 napot kapott egy őr megtámadásáért, ezért ténylegesen 2020-ban szabadulhat. Ám távollétében Szerbiában is 40 évet kapott az elkövetett öt gyilkosságért, így ha Marinkót ki is engednék a szegedi Csillag börtönből, nem az utcára kerülne, hanem át kell adni majd a szerb hatóságoknak. Legközelebb kilencvenen felül szívhatna friss levegőt.

A nem megfelelő börtönkörülmények miatt korábban kártalanítási kérelmet indított, ami számára pozitívan alakulhat, így milliók üthetik a markát. Kedden kerestük a Marinkót képviselő jogászt, érdeklődni akartunk, miképp áll a kártérítési per, ám az ügyvédet nem értük utol.

Tetemes a banda bűnlajstroma

Marinkó ámokfutása 1993. január 24-én kezdődött, a vajdasági Szabadkán, ahol a város egyik ismert ékszerészét akarta bűntársával kirabolni. Úgy tudták, senki nem tartózkodik a házban, de a tulaj megkérte a barátnőjét, vigyázzon a portára. Fehér Ida épphogy megszólalt, Marinkó egyből agyonlőtte. A gyilkos átköltözött Szegedre, ahol megismerte következő áldozatát. A kecskeméti kereskedő, H. Antal házába 1993. december 19-én utazott jól képzett csapatával. Végeztek a családfővel, a feleségével és az egyik barátjukkal is. A 8 éves gyereküket életben hagyták, aki ébredés után riasztotta a rendőrséget.

A gyilkos ezután még Orosházán is lecsapott, sokak szerint a szegedi Z. Nagy családdal is ő végzett, ezt azonban nem tudták rábizonyítani.

Farkas Helga nagynénjét megfojtották

Az orosházi gyilkosságot 1994. január 5-én követte el a halálbrigád. A négy férfi este behatolt az 1991-ben rejtélyes körülmények között eltűnt Farkas Helga nagynénje, Némethné Márton Edit házába. Egy nyakkendővel fojtották meg az asszonyt.

– A halálbrigád tevékenysége és a Farkas Helga-ügy között nincs összefüggés, mégis jól ismertem Magdáék áldozatát, Márton Editet – mondta a Borsnak Palatinus Gábor, a Farkas Helga-ügy egyik nyomozója, aki akkoriban rendszeresen beszélt Magda Marinkó következő áldozatával. Egy héttel Edit meggyilkolása előtt, 1993. december 28-án találkoztak utoljára.

– Edit imádta az unokahúgát, barátnők voltak. Szerette volna megtudni az igazságot. Aznap egy Kecskeméthez közeli csárdában beszélgettünk, ahol szóba került a december 17-i gyilkosság, amikor Marinkóék a Horváth családdal végeztek. Megrázott, hogy ugyanaz a csoport ölte meg Editet is nem sokkal később. Az pedig különösen fájó gondolat, hogy Edit alighanem azzal a tudattal halt meg, hogy Farkas Helga elrablói támadtak rá – emlékezett vissza Palatinus.

Magda Marinkó ült Sátoraljaújhelyen, Sopronkőhidán, Szegeden. Aztán átkerült Tiszalökre, egy éve pedig ismét Szegeden tartják fogva. Interjút nem ad, a hírek szerint bosszút esküdött és halállistát írt, melyen azok szerepelnek, akiket szabadulása után meg akar ölni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154851_auto_resized.jpg
origo.hu

Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27341_resized.jpg?avcount=1713865511
origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154843_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: lebukott a repülőtéren a tréner, akit Klopp utódjának gondolnak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154876_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Beindult a mémgyár Magyar Péter airsoftos benézése után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27342_resized.jpg?avcount=1713865511
origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713865511
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155159_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya