Aktuális

Dugulást okoz a lefolyóba engedett kávézacc

Bors

Létrehozva: 2019.05.07.

Ha akadozva folyik le a víz, már akkor érdemes be­vetni valami trük­köt, hogy megússzuk a duguláselhárítás húzósabb költségeit.

Fogadjunk, hogy ön is engedett már le olyan dolgokat a lefolyóba, amiket nem kellett volna! A fürdőben a hajszálak vagy éppen a konyhá­ban a zsíros ételek olykor-olykor visszaköszönnek. Mielőtt bekövetkezne a baj, a víz akadozó lefolyásából már láthatjuk, hogy esedékes lenne egy tisztítás. Sokan például azt hiszik, hogy kifejezetten jó a csöveknek a kávézacc.

Olaj és zsír

A legjobb, ha a közeli gyűjtőhelyre adjuk le a használt háztartási olajat, mert tönkreteszi a lefolyót. Ahogy hűl ki, úgy lesz egyre ragacsosabb, szinte azonnal ráragad a cső oldalára. Ez szinte mágnesként vonz magához minden mást, ami lekerül a csövekbe, így szépen lassan eldugítja azt. Néhány év leforgása alatt a zsír és az olaj hatalmas zsírszörnyeket képesek létrehozni, ami még a szakembereknek is feladja a leckét.

Festék

Hasonlóan működik, mint az olaj és a zsír: szépen lassan lefolyik a csövek oldalán, majd megtapadva, magába szív minden mást. E mellett azonban jó, ha tudjuk, hogy a környezetünket is károsítjuk, ha leöntjük a maradék festéket a lefolyóba. Ezt veszélyes hulladékként kell kezelni, de szerencsére már sok helyen, például külön erre a célra indított lomtalanításkor meg tudunk válni a felesleges anyagtól.

Liszt

Vízzel keveredve olyan massza lesz belőle, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja tüntetni. Sütés-főzés után a tálat, edényt először száraz törlőkendővel töröljük át, hogy a liszt nagy része kijöjjön. Ezt a maradékot a kukába dobjuk ki, ne hagyjuk, hogy lemenjen!

Rizs és tészta

A már megfőtt ételek is tovább dagadnak, ha vízben áznak. A rizs és a tészta pontosan ezért könnyen dugóként áll meg a csövekben, ahol még több vizet vesznek fel. Ebbe beleragad a többi ételmaradék, amit leengedünk, így rövid időn belül egy hatalmas dugó alakul ki a csövekben.

Kávézacc

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az apró szemcsék úgysem fognak semmilyen problémát okozni. És mekkorát tévednek! A vízvezeték- szerelők szerint a dugulás egyik oka, hogy sokan gondolkodás nélkül leengedik a zaccot a mosogatóba. A csövek oldalán megragadt maradékokban vagy zsírokban könnyen megtapadnak a szemcsék. De ugyanez igaz a tojásra is: hiába törjük össze apró darabokra, egy, már kezdődő dugóba könnyen beleragadnak a darabok. 

Ha megtörtént a baj

A jól ismert és hasznos ecetes szódabikarbóna mellett más megoldást is bevethetünk a dugulás elhárítására, ha nem szeretnénk vegyszerekkel kezelni a csöveket.

- Kóla: Öntsünk a lefolyóba egy liter kólát, majd a mosogatótálcát zárjuk el dugóval. Az üdítőben lévő foszfor elvégzi a dolgát. Hagyjuk hatni egy órát, majd öblítsük le forró vízzel.

- Sütőpor: Na nincs otthon szódabikarbóna, akkor a sütőpor is megteszi. A lefolyóba tegyünk bele két tasakkal a porból, erre mehet egy bögrényi ecet. Ezt hagyjuk állni, majd két bögre forró vízzel öblítsük le.

- Pumpa: Kisebb dugulásnál a vécépumpa is jó lehet. Ez a módszer azonban csak akkor működik jól, ha a pumpa fejét ellepi a víz. Óvatos nyomá­sokkal próbáljuk meg elhárítani a dugulást.

- Konyhasó: Ugyanolyan jól feloldja a lerakódásokat, mint a szódabikarbóna. Fél pohárnyit öntsünk a lefolyóba, majd adjunk hozzá két pohárnyi forró ecetet. Egy kis idő után mehet rá a forró víz.

- Trisó: A háztartási boltokban is kapható. Felveszi a harcot a lefolyószörnyek ellen. Egy egész flakonra szükségünk lesz, hagyjuk a lefolyóban állni egy egész éjszakát.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164475_auto_resized.jpg
origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714129811
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159540_auto_resized.png
metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164587_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter tanácsadója visszasírja a Gyurcsány-korszakot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163966_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karácsony ismét nagyot mondott: egyetlen trolibuszt, se villamost nem szerzett be a ciklusa alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714129811
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714129811
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714129811
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros