Aktuális

Drámai baleset a boszniai turnén – Lezuhant a trapézról a magyar artistalány

B. B.

Létrehozva: 2019.09.16.

Lili a nézők szeme láttára csapódott a porond padlójára, miután megcsúszott a lába a lengőtrapézon. Csoda, hogy élve megúszta, de hármas csigolyája eltört. Hazahozták, itthon műtik.

Megfagyott a levegő múlt csütörtökön abban a bosnyák cirkuszban, ahol a varázslatos előadást vérfagyasztó baleset vágta ketté: a társulat egyik magyar tagja, a 20 éves Picard Lili ugyanis a légi mutatványa közben megcsúszott, és tehetetlenül a mélybe zuhant. Lili közösségi összefogásnak köszönheti, hogy már Magyarországon várja, hogy megoperálják. A családja mellett az artistatársadalom is mellette áll, kollégái várják, hogy vért adhassanak neki.

Keresztapja végignézte a balesetet

Lili éppen egy lengőgyakorlatot adott elő, amikor egy apró csúszás miatt egyensúlyát vesztette.

– Megcsúszott a lába a lengőtrapézon, és lezuhant, körülbelül öt-hat mé­tert esett – kezdte a Borsnak a lány ag­gódó édesanyja, Picard Tünde.

– Az igazgatóság azonnal a helyi kórházba vitte. Kiderült, hogy a hármas csigolyája eltört, de nem műthették meg ott – mondta az anya.

Vajon mit élhetett át Lili keresztapja, Picard Endre, aki a porondról nézte végig unokahúga zuhanását? Endre következett ugyanis Lili után a bohócszámával. Az aggódó családtag azonnal futott a trapéz alá.

– A fiam az elsők között rohant oda, hogy elkapja az unokámat. Ezek után azonban négy bohócszámot is végig kellett csinálnia, mosolyognia, nevettetnie kellett, miközben az unokahúgát elvitték és nem tudott róla semmit. Ez a szakma sajnos ilyen, a show-nak mennie kell tovább. Természetesen ahogyan vége lett a számnak, mindent maga mögött hagyva már rohant is utána a kórházba – vette át a szót Lili nagypapája, idősebb Picard Endre.

A földön fekve búcsúzott a trapéztól

A Picard család 250 éves cirkuszi múltra tekint vissza, a nagyszülők, Endre és Sarolta 50 évig dolgoztak artistaként, Lili keresztapja, Endre pedig unokahúgával egy társulatban lép fel bohócszámaival. Lili mondhatni a trapézra született.

– Lilinek is a vérében van a cirkusz, ebben nőtt fel, már kiskorától ezt szerette volna csinálni. Második éve dolgozik artistaként, imádja, ez az élete, a mindene. Miután lezuhant, a földön fekve még felfelé mutatott a trapézra, mintegy elköszönve tőle – sóhajtott Endre.

A család igyekszik lelkileg erőt adni Lilinek, aki mindenáron folytatni szeretné imádott szakmáját.

– Még nem tudjuk, hogyan tovább, most igyekszünk lelket önteni belé. Lili nagyon kemény lány, mindent meg fog tenni a gyógyulásért, soha nem fogja feladni. Mindenki, a család, a barátok és a szakma mellette áll – szögezte le a nagypapa.

Csapatmunkával hozták haza

Valóban, az artista- és a cirkuszostársadalom egy emberként Liliék mögött áll, azonnal felajánlották, hogy vért adnak a műtét előtt.

– Megdöbbentő és csodás összefogást tapasztaltunk végig. Lili hazahozatala körül sok fennforgás volt, mivel nem tudtuk, hogy csak légi úton, vagy szárazföldön is szállítható, ugyanis csupán szerb nyelven írt orvosi papírokat kaptunk. Szerencsére azonnal a segítségünkre siettek, a mentőktől rögtön jelentkezett Deoth Edit, a Fővárosi Nagycirkusz pedig segített lefordíttatni az orvosi papírjait, de artisták és más szakszervezetek is rögtön jelentkeztek. Volt, aki még katonai repülőt is szervezett volna – mondta halvány mo­sollyal az anya. Még az ottani orvosok is beszálltak az elképesztő csapatmunkába.

– Az egyikük egy korábbi előadáson látta a lányom, míg a másikuk a baleset pillanatában is a nézőtéren ült. Ő külön elköszönt Lilitől. Megdöbbentő volt a kedvesség, amit tapasztaltunk – mondta Tünde. Végül a mentő szombat éjjel megérkezett Lilihez, tegnap hajnalban pedig már a kecskeméti kórházban vizsgálták. Tünde lánya mellett utazhatott a sürgősségi kocsiban, míg a mentősök egész úton sasszemmel figyelték a vákuumágyon rögzített artista minden rezdülését.

– Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített – hálálkodott Tünde.

Különleges látogató

Az összefogásba maga, a kulturális államtitkár, Fekete Péter is beszállt, aki az eset után azonnal felkereste a családot, és igyekezett segíteni Lili hazahozatalában. Miután a mentő a lánnyal Boszniából a kecskeméti kórházba ért, az államtitkár az elsők között volt, aki meglátogatta Lilit.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089032_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pokolian nehéz feladvány: ezt csak az emberek 1 százaléka tudja megoldani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091194_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17025426_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711670714
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei