Dráma: műtétje óta éber kómában fekszik Katalin

Jóindulatú agydaganattal műtötték, éber kómába került a fiatal anyuka. Ennek már két éve. A 36 éves Varga Katalin megrázó helyzetéről édesanyja beszélt.
Jóindulatú agydaganattal műtötték, éber kómába került a fiatal anyuka. Ennek már két éve. A 36 éves Varga Katalin megrázó helyzetéről édesanyja beszélt.

Nincs olyan, hogy megállok. Amíg bírok, küzdök érte – mondja eltökélten Kistaj Éva. A barcsi édesanya fiatal, életerős lányát 2014-ben kellett operálni Kaposváron. A műtét után jól volt, de nem sokkal később leállt a légzése. Újra kellett éleszteni, aztán kómába került. Azóta sem tért magához. Katalin pislog, néha mintha mosolyogna.

– Ráírták Kati zárójelentésére, nem gyógyítható. Ez mindent megpecsételt. Mert ilyenkor csak sürgős esetben fogadják az orvosok. Kezdődő tüdőgyulladása volt, kórházról kórházra jártunk, sehol sem vették át. Kétszáz kilométert autóztunk, mire valahol felvették. Kómás a lányom és meghalhat egy tüdőgyulladásban? – háborodik fel az anya.

A kórházi lét csak rontott Katalin állapotán. Akkor engedték haza Évával, amikor közölte az orvossal: ha a lánya meghalna, hatósági boncolást akar. De semmit sem tudott egy éber kómás otthoni ellátásáról.

– Háromszor hívtam mentőt, hogy kell egy gégekanült leszívni. Az orvosok tanácsot sem adtak – mondja Éva.

Katalin boldog családanyaként élt. Nem sokkal műtétje előtt azonban a férje elhagyta. Tizenhárom éves lányuk és 11 esztendős fiuk azóta sem látták.

– Nem engedi ide őket. Kati sokszor csak az ajtót nézte, sírt és várta a gyerekeit. Rengeteget javítana az állapotán, ha látná őket – akad el Éva hangja.

Az asszony már maga sem dolgozik, minden idejét lányával tölti. Lassan kikapcsolhatják a villanyukat, a lakás miatt fizetési felszólítást is kaptak. Ennek ellenére szeretnének egy lábmozgató gépet bérelni, mert az asszony már nem bírja fizikailag maga mozgatni a lányát. A gép napi díja ezer forint. Katalin most fontos koponyaműtét előtt áll: ha sikerül, már szakápoló is foglalkozhatna vele. A fiatal nő otthonba sem tud menni, az havi 110–150 ezer forintba kerülne.

– Egyik pillanatban semmi baja, majd fürdetésnél egy másodperc alatt ellilul az arca, fulladni kezd. Én is meghalhatok bármikor, de Kati sokszor a halál szélén áll. Ezt képtelenség megszokni – rázza a fejét az anya.

Kapcsolódó véleménycikkünket ide kattintva olvashatja!