Aktuális

Döbbenetes felvételek: "Irma itt van" - elérte Floridát a hurrikán

Bors

Létrehozva: 2017.09.10.

Florida állam legdélebbi csücskét, Key West szigetét vasárnap reggelre már elérték az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései. A CNN tudósítója telefonon kapcsolatba lépett az egyik helyi lakossal, aki úgy döntött, nem hagyja el otthonát, inkább elbarikádozza magát. "Nem igazán látni semmit, hiszen sötét van, de hallani a zajokat, a fák reccsenését, szóval alapvetően a szél az, amit érzékelünk mindebből" -nyilatkozta a férfi.

A CNN egyébként amellett, hogy folyamatos élő közvetítést nyújt a hurrikán mozgásáról és az érintett területekről, emellett folyamatosan hangsúlyozza, milyen nagy erővel fog lecsapni Irma, és mindenki vegye komolyan. 

Update: Elérte Floridát az Irma hurrikán - a brutális esőzések miatt már most százezrek maradtak áram nélkül. Mindeközben Alabama és Georgia államokra is figyelmeztetést adtak ki - a trópusi vihar ugyanis ezeket a területeket is veszélyezteti. 

Bill Weir, a CNN tudósítója Key Lagróból úgy jelentkezett be, hogy arra figyelmeztetett mindenkit: az a legfontosabb, hogy tartsák magukon vagy legalábbis maguk mellett a cipőjüket, ugyanis bármikor úgy alakulhat, hogy menekülniük kell. Bejelentkezését azzal zárta: "Itt jön... Irma itt van."

Noha Miami Beach még csak ízelítőt kapott abból, ami rá vár, a következő képsorokon már ez is eléggé rémisztőnek tűnik:

Hatmillió ember evakuálását rendelték el a hatóságok - azonban ígí is rengetegen vannak, akik saját döntésük vagy kényszerűség folytán a hurrikán útjába eső területeken maradtak. Három szegedi diáklány például egy orlandói hotelben húzta meg magát: ők az ablaktalan fürdőszobában tervezik átvészelni Irma tombolását. Történetükről ide kattintva részletesen olvashat.

A mentőegységek sem elérhetőek

Egyre többet kap Florida Irmából. Közép-Európai idő szerint délután háromnegyed kettőkor Miami Beach városának hivatalos Twitter-oldalán a következő üzenet jelent meg: "Az extrém erősségű szél miatt a mentőegységeink jelenleg nem elérhetőek. Ne mozduljanak ki, maradjanak biztonságos helyen a vihar elvonultáig!" 

Hasonló üzenetet tettek közzé egyébként a Dél-Floridában található Collier megye mentőegységei is.

A floridai elektromos művek, a Florida Rower and Light jelentése szerint előfizetőik 12 százaléka, 560 ezer otthon van jelenleg áram nélkül.

Meg Wagner (magyar idő szerint) nem sokkal délután három előtt jelentkezett be a CNN-en Miami Beachről. Videójában nem csak elmondta, de be is mutatta, milyen erejű széllökések vannak már most a területen, ugyanis épp mellette dőlt fel egy közlekedési tábla, sőt, őt magát is kis híján elvitte egy széllökés. Emellett hangoztatta: mivel ők a Florida keleti partján vannak, eddig még csak enyhe ízelítőt kaptak Irma erejéből.

Van, ahol kijárási tilalommal védekeznek

Manatee megye (mely a félsziget nyugati oldalán, Tampától délre található) rendőrsége helyi idő szerint vasárnap délután háromtól 24 órás kijárási tilalmat rendelt el az extrém időjárási viszonyok miatt. Ugyancsak kijárási tilalom van Tampában és St. Petersburban.

Mindeközben egyre több otthon marad áram nélkül - a friss jelentések alapján (magyar idő szerint 16 óra) 750 ezer előfizetőről van már szó.

Az óvóhelyet elhagyva lelte halálát a rendőrnő

Egyész éjjel tartó szolgálata után ült autóba Julie Bridges rendőrtiszt a floridai Hardee megyében. Az óvóhelyet elhagyva haza akart menni, hogy összeszedjen pár dolgot, majd visszamenjen. Kocsija helyi idő szerint hajnal fél hétkor frontálisan karambolozott egy másik járművel. Ez az első haláleset, ami az Egyesült Államok területén belül az Irma hurrikánnal összefüggésbe hozható - még ha csak közvetetten is.

Mindeközben Miamiban derékig érő víz hömpölyög az utcákon:

Több rekordot is megdöntött Irma

Három napon keresztül ötös kategóriájú hurrikánként tombolt - ami az eddigi leghosszabb idő ebben a kategóriában - legalábbis a műholdas hurrikán-követés kezdete, azaz 1966 óta.

Egyetlen vihar sem generált 300 kilométer/órás vagy afeletti sebességű szelet olyan hosszan, mint az Irma hurrikán (37 órán keresztül)

A Bahamák történetének legnagyobb evakuálása hozzá köthető.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159304_auto_resized.jpg
origo.hu

A valaha kiállított legnagyobb gyűjteménnyel tisztelegnek Ayrton Senna, legendás brazil pilóta előtt, halálának 30. évfordulóján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714074614
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714074614
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros