Döbbenet: három kórház is elutasította a nőt, aki végül meghalt

Vizsgálatot rendelt el az egészségügyért felelős államtitkár egy beteghalállal végződött márciusi eset ügyében.
Vizsgálatot rendelt el az egészségügyért felelős államtitkár egy beteghalállal végződött márciusi eset ügyében.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írja, hogy március végén egy 37 éves nőhőz, stroke-gyanúval a XII. kerületbe riasztották a mentőket, miután a sérült az utcán összeesett. A mentők a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyeletét értesítették rádión a várható érkezésükről, de az ügyeletes orvos azzal hárította el őket: stroke esetén a legnagyobb esélye a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne a betegnek, és ez esetben a Szent János Kórház a területi ellátó. Ám a Jánosba se vihették a 37 éves nőt, mert a kórház a mentőszolgálatnál korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, így a Szent Margit Kórház lett volna a következő intézmény.

Az ügyeletes orvos azonban itt sem akarta átvenni a beteget, mert nem volt az agyi katasztrófa ellátásához neurológus szakorvosa. Ez nem meglepő, hiszen a kórház nem is stroke-centrum, így e tekintetben nem is tudná helyettesíteni a Szent Jánost. Ezért az ügyeletes orvos visszahívta a Szent Imre Kórházat is, hogy vegye át tőlük a beteget.

Csakhogy ekkorra a nő már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, hogy a hasában felgyülemlett folyadék miatt azonnal műteni kell. A Szent Margit Kórházban a nő átesett az operáción, s bár a beavatkozás sikerült, a beteg azóta meghalt.

Az egészen hihetetlen üggyel kapcsolatban most vizsgálatot rendelt el az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár a lapnak elmondta: a vizsgálattal azt szeretnék tisztázni, hibázott-e valamelyik intézmény. Hozzátette: ha nem történt hiba, és csak a véletlenek okolhatók az esetért, a vizsgálat alapján akkor is kiderülhet, hogyan lehet elkerülni, hogy ilyen bizonytalan legyen a mentésre szorulók kórházi elhelyezése.