Darabjaira bontották Fedák villáját

Anyagi okok miatt kénytelen volt lebontatni elegáns pestszentlőrinci villáját Fedák Sári. A tornyos épület darabjait a környékbeli lakók beépítették a házaikba.
Anyagi okok miatt kénytelen volt lebontatni elegáns pestszentlőrinci villáját Fedák Sári. A tornyos épület darabjait a környékbeli lakók beépítették a házaikba.

Sok rejtélyes történet olvasható a huszadik század első felének leghíresebb operettprimadonnájáról, Fedák Sáriról. A korabeli sajtó hangos volt Molnár Ferenccel való házasságától vagy az amerikai filmjének bukásától. Azt viszont kevesen tudják, hogy válása után kiköltözött Pestszentlőrincre, ahol korábban szüleinek megvásárolta a Biehn-villát a Gyöngyvirág utcában.

Ezt az impozáns, tornyos épületet 1929-ben választotta lakhelyéül néhány évre, és elnevezte Vityillónak. A történet érdekessége éppen az elköltözése után kezdődött. Édesanyja halálát követően 1938-ban Fedák Sári anyagi okok miatt lebontatta a lőrinci villát, és az óriási telket kisebb parcellákra osztotta, hogy több lakóházat építhessenek rajta.

Igazi kuriózum, hogy a Fedák-villa egyes részeit, például cserépkályhát, ajtókat, ablakokat a környékbeliek beépítették a saját házaikba. A mai napig kerülnek elő a kerület régi lakóházaiból a színésznő tárgyaiból. A Tomory Lajos Pedagógai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai évekig tartó kutatás után összegyűjtötték ezeket.

– Ez a kék cserépkályha például a 2012-ben, 102 éves korában elhunyt Tekes Sándorné tanító néni lakásában maradt fenn, aki a helyi emlékezet egyik jeles képviselője volt – mondja Heilauf Zsuzsa történész.
Olyan is akad, aki ott lakott. Dr. Mollch Endre 1946-ban az egykori Fedák-birtok egyik házában született a szentlőrinci villasoron. – A mi házunk lett a volt lóistálló területe, én még láttam eredetiben. A kút megmaradt a telken, a kerti csapok, közüzemi hálózat és a kovácsolt vas oszlopok – tette hozzá az egykori lakó.