Aktuális

Csokiból 85 tábla, vízből 6 liter a halálos

Bors

Létrehozva: 2019.02.20.

Bizony mindenki kedvenc csemegéje, a csokoládé is kész életveszély, ha túl sokat fogyasztunk belőle, a szívünkre is mehet. De nem árt vigyázni a naranccsal, a meggymaggal, sőt még a vízzel sem.

Forrás: iStock

Nem csak Csukás István népszerű mesefigurája, Gombóc Artúr szereti a kerek-, a szögletes-, a hosszú-, a rövid-, a gömbölyű- és valamennyi fajta csokoládét, amit csak készítenek a világon, a boldogsághormont „generáló” finomságot szinte mindenki imádja.

Úgy fogyasztjuk névnapkor, szülinapkor, húsvétkor, karácsonykor és mikuláskor is, mintha kötelező volna, gyakran még émelyegve is feltörünk egy újabb kockát. Pedig ha túl sokat eszünk belőle, annak végzetes következménye is lehet. Nem csak a csoki tud halálos lenni: a koffein, a narancs, a banán, sőt a víz is, ha túl sok van belőle.

Már három tábla is sok

A csokoládé kakaóbabból készül, ami többek között úgynevezett teobromint is tartalmaz. A kof-feinre hajazó élénkítőszer vízhajtó és az ereket is tágítja, és a hangulatunkra is hatással lehet. A tünetek nagy mennyiségben összeadódnak, ami gyors szívverést, étvágytalanságot, izzadást, fejfájást, vagy épp reszketést is okozhat. Szinte példa nélküli, de kirívóan extrém esetben olyan terhelést róhat a szív- és érrendszerre, amitől az feladja. A szakemberek szerint embereknél a „halálos adag” testsúlykilogrammonként 1000 milligramm, azaz nagyjából 85 tábla csoki egymás utáni elmajszolását jelenti.

Ezt a mennyiséget azonban képtelenség elfogyasztani, hiszen 2–3 tábla után már a hányinger kerülgeti az embert. Ugyanakkor, a csoki teobromin-tartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása amúgy se jelentsen veszélyt az emberre. Élettanilag is a koffeinhez hasonló, de annál kevésbé élénkít, viszont kicsit erősebb vizelethajtó. A Bors által megkérdezett szakértő szerint a csokoládé fogyasztásakor a  benne levő teobromin mennyisége csupán enyhe koffeinszerű hatást okoz, ám a csoki a koffeinnel együtt sem rendelkezik egy csé­sze kávénak megfelelő élénkítő hatással.

Fánk ölte meg a medvét

Habár sokan az okáról egy fikarcnyit sem tudnak, a kisállatok, kutyák és macskák csokitól való megóvása már sokkal ismertebb tanítás. Mindennek bőven van alapja, a legtöbbször barna fi­nomságot az ő szervezetük ugyanis sokkal lassabban képes lebontani.

– Míg az embereknél a csokoládé okozta változás mindösszesen 20–40 percig tart, a kutyáknál ez órákig is elhúzódhat. Még több mint 15 óra elteltével is, az elfogyasztott mennyiségnek körülbelül a fele benne van a szervezetükben – mondta a Borsnak egy állatorvos.

Kórházba juttat a só is

A Bors által megkérdezett táplálkozástudományi szakember a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás híveként az el nem túlzott mértékű adagokban hisz. A csoki jótékony hatása is úgy érvényesül, ha nem visszük túlzásba. – Gondoljunk bele, a túl sok só milyen gondokat okozhat a szervezet ionháztartásában, akár kórházba is kerülhetünk. De ugyanez történhet, ha teljes mértékben megfeledkezünk annak pótlásáról. Tehát nyugodtan fogyasszunk csokoládét, heti 1–2 alkalommal, kis mennyiségben – vélekedett Abonyi Orsolya dietetikus.

2014 szeptemberében például négy elpusztult medvét találtak az egyesült államokbeli New Hampshire államban a vadászok által csaliként kihelyezett nagy mennyiségű csokoládé közvetlen közelében. A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag tizenöt méteres körzetében találtak rá. A boncolás és a toxikológiai vizsgálat szerint az állatokkal a csokoládéban található teobromin végzett.

Nem tudjuk lebontani

A mértéktartásra való felhívás már szinte lepereg rólunk, pedig bőven érdemes lenne fontolóra vennünk. A napi szinten fogyasztott ételek, zöldségek-gyümölcsök határtalan fogyasztása is sodorhat életveszélyes helyzetbe. Az oktatás és tudomány témakörben ismeretterjesztő videókat készítő Asap SCIENCE szedte össze azokat az ételeket és italokat, amelyek­ről sosem hittük volna, hogy veszélyesek.

Így például, hetven kávéban elég koffein van ahhoz, hogy megöljön egy hetvenkilós embert, felesből viszont tizenhárom is elég ugyanehhez. Hat liternél több vizet sem ajánlott fogyasztani, hiszen az már vízmérgezéssel jár, melynek tünetei kezdetben fejfájás és különböző rohamok, de kóma, extrém esetben pedig halál lehet a vége. Meggymagot véletlenül sem széttörve fogyasszuk el, hiszen már egy-két magban is halálos mennyiségű cianid lapulhat!

A cukorból 2,1 kilogramm már végzetes megterhelést jelent a szervezetnek. A fogmosáshoz használt fluoridos fogkrémek sem egészségesek: huszonnégy tubusnyi elfogyasztása után már nem lenne olyan őszinte a mosolyunk. A gyümölcsökre sem árt odafigyelni, 11 ezer narancs például lebonthatatlan mennyiségű C-vitamint juttatna a szervezetünkbe. A banánnal se packázzunk, a kis mennyiségben a sejtek megfelelő működésének biztosításában fontos szerepet játszó káliumnak köszönhetően négyszáznyolcvan darab után már nem menne még egy.

* * *

Csapjon le a nyereményekre! Játsszon és nyerje meg a Seat Aronát vagy a 200 nyeremény egyikét! További részletekért kattintson ide!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091077_auto_resized.png
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711634418
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082275_auto_resized.png
metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711634418
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088075_auto_resized.jpg
travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711634418
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Stana Alexandra: Egyedül vagyok, de nem vagyok magányos

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány