Aktuális

Csodafegyver a háztartásban: körömlakklemosó

Bors

Létrehozva: 2016.10.29.

Nem csak a lakk lemosására lehet használni a ma már kellemes illattal is kapható szert. A lakás vagy a ruházat különböző részein megtelepedő piszok gyors eltüntetésére is kiváló. Nézzük, hol vethetjük be ezt az anyagot.

Billentyűzet

A klaviatúra különösen piszkos lehet, ha valaki nem tisztítja rendszeresen, főleg akkor, ha még esznek is fölötte. A felgyülemlett por és zsír már nem jön le egy sima portörléssel, de időnként még nedves ruhával sem lehet letörölni. Ekkor jön jól a lakklemosó. Öntsön egy kicsit egy vattadarabra, majd törölje át a billentyűket és a köztük lévő réseket is.

Fehér bőr- vagy gumicipő

A fehér balerinák, a gumitalpú tornacipők vagy csizmák gyorsan koszosodnak, és a sötét foltok egy részét csak nagyon nehezen lehet eltávolítani. Áztasson át egy rongyot vagy vattadarabot körömlakklemosóval és óvatosan törölje át a foltot. Ezután menjen át rajta egy mosószeres vagy szappanos szivaccsal és meleg vízzel. 

Óraüveg

Akinek összekar­colódott a karóra  üvege, az törölje át ezzel a folyadékkal. Elég néhány csepp, hogy halványabbá tegye a karcolást. Vigyázzon, a műanyag felületet homályosíthatja, így ha nem biztos abban, hogy milyen anyagból készült az óra fedőlapja, ne kísérletezzen!

Újra használható a régi lakk

A régi, beszáradt körömlakk újra használhatóvá válik, ha néhány csepp lemosót önt bele. Hagyja állni egy kicsit, majd erőteljesen rázza fel. Ugyanígy lehet használni a már megkeményedett javítófestéknél is. 

Szórakozóhely bélyegzője

Napjainkban a legtöbb szórakozóhelyen már nem belépőjegyet adnak, hanem a hely logójával ellátott bélyegzővel nyomnak egy mintát a vendég karjára. Ez még másnap is makacsul elszínezi a bőrt, de egy kis lemosóval könnyen el lehet távolítani. 

Tintafolt

Még a gépesített világban is naponta használunk tollat, ami időnként foltot hagy a kezünkön vagy éppen az asztalon. Ez ellen is gyors megoldást ad a körömlaklemosó, csak cseppentsen rá egy kicsit a foltra, majd törölje le – nyoma sem marad. 

Sötét nyomok a porcelánon

Idővel a porcelán tányérokon és poharakon nyomot hagy a használat. Az ételek és italok sötét lenyomatát  nehéz, vagy szinte lehetetlen lemosni. Ebben is segít a körömlakklemosó, dörzsöljük át vele a foltokat, majd mossuk el alaposan. Arra figyeljünk, hogy utólag festett étkészletet ne dörzsöljünk vele, mert azt is leszedi. 

Ragasztómaradék

Akik szeretnek kézműveskedni, vagy kisgyerekük van, azoknál gyakran megesik, hogy ragasztónyomok maradnak az asztalon. Ezeket is nyom nélkül leszedi a lemosó, viszont figyeljünk arra, hogy ne sokáig dörzsöljük a bútort vele, mert az asztallapról is eltávolíthatja a festéket. Ugyanígy a matricák nyomát is el lehet vele tüntetni.

Összetapadt ujjak

Rendkívül idegesítő, mikor megragasztunk valamit pillanatragasztóval, és utána semmivel nem tudjuk leszedni az ujjainkról a rátapadt ragacsot. Ilyenkor jön jól a körömlakklemosó. Dörzsölje át vele a ragasztós bőrfelületet, és máris megszabadulhat tőle. 

Égett szag eltüntetése

Amikor valami kifolyik a főzőlapra és rá is ég, annak nagyon büdös szaga van, és még nyitott ablak mellett is úgy tűnik, mintha soha nem akarna kiszellőzni a lakás. Öntsön az égett foltokra lehetőleg illatosított körömlakklemosót, törölje át, majd öblítse le tiszta vízzel. A szag és a folt is eltűnik.

Vigyázat, tévedés!

Elterjedt tévhit, hogy a bőrbe fúródott kullancsot ki lehet szedni azzal, ha körömlakklemosót öntünk rá. Ez azonban egy veszélyes téveszme, soha ne próbálja ki! Nem csak a vérszívó nem jön ki tőle, de még a seb is csúnyán elfertőződhet. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709114
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709114
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709114
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek