Csodacsecsemő: júliusig nem kellett volna megszületnie, mégis 1 hónapja világra jött

Július 11 - erre a napra írták ki azt az édesanyát, aki egy márciusi napon rémülten vette észre, hogy valami baj van a babával. Férjével kórházba siettek, ahol két óra múlva világra kellett hoznia gyermekét. Az új jövevény császármetszéssel jött világra a terhesség 24. hetében. Mindössze 73 dekagrammot nyomott.

A 33 éves, London mellett élő Stephanie Conway az első két és fél hétben magához sem ölelhette törékeny gyermekét, akit jelenleg is gépekkel tartanak életben. A kis Finnley még mindig kritikus állapotban van, életjeleit folyamatosan figyelik - azonban bizakodásra ad okot, hogy mára már közel egy kilogramm és 35 centiméter. „Ő egy igazi harcos. Ő a legerősebb ember, akivel valaha találkoztam. Tudom, hogy haza fog velem jönni. Sok babát láttunk már innen távozni. Ő is köztük lehet” - nyilatkozta Stephanie, aki igyekszik minden percét inkubátorban fekvő gyermeke mellett eltölteni a koraszülött-osztályon.

Babies born four months early are proof premature survival rates are soaring

The first story Finnley Conway ever heard, through the circular port hole in the side of his incubator, was Peter Pan. His mother Stephanie, 33, read it to him, punctuated by the beeps of the machines keeping him alive, before she was even allowed to hold him.

Finnley története egyébként jól mutatja, mennyit fejlődött az orvostudomány, mennyivel több esélyei vannak az életre azok a csecsemők, akik a vártnál korábban érkeznek. Míg régebben a 28. terhességi hetet tekintették a koraszülöttség alsó határának, ma már ezt a 24-25. hétben határozzák meg.

Dr Jay Banerjee, a Finnley-t is ápoló nyugat-londoni kórház szakembere arról beszélt a Mirrornak: a hozzá hasonló koraszülötteknek 80-90 százalék esélyük van jelenleg a túlélésre. „Nagyon jó eredményeket értünk el. Talán ha egy csecsemőt veszítünk el két hónap alatt. Az is elképesztően nehéz.” Hozzáteszi: az életjelek legkisebb kilengésére is oda kell figyelniük: „A Finnley-hez hasonló méretű koraszülöttek légútja olyan apró, hogy az is gondot okozhat, ha elfordítják a nyakukat.”

Koraszülöttek Magyarországon

Hazánkban - sajnos - a nemzetközi adatokat tekintve is rendkívül magas a koraszülöttek száma. Egy 2016-os adat a 94-99 ezer évente születő baba 8-9 százalékát tekinti koraszülöttnek. Ez az adat az OECD-országokban átlagosan 6,7 százalék.

Persze hozzá kell tenni: mivel minden, 37. hét előtt született csöppség koraszülöttnek számít, igen nagyok a különbségek.

Súly alapján három kategóriáról beszélhetünk: kissúlyúak az 1500 és 2500 gramm között világra jöttek; az 1000 és 1500 gramm közti súllyal születettek jeletik a következő kategóriát, a legveszélyeztetettebbek pedig azok, akik az 1000 grammot sem érik el a születéskor - mint amilyen a brit csecsemő, Finnley is. Az ő esetéhez hasonló extrém koraszülések (23-27. hét) hazánkban a koraszülések 5-6 százalékát adják.