A brit pilóták a II. világháborúban éjszakai bevetések előtt sok fekete áfonyát ettek, mert a benne lévő anyagok javítják a látást, segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.
Azáfonyaegyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ez a parányi gyümölcs - megfelelő mennyiségben fogyasztva - az egyik legkiválóbb öregedést lassító étel. A közelmúltban azonban megjelent egy kísérlet publikációja, amelyből az derült ki, hogyaz áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét. A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amelyben azt vizsgálták, hogyan változik azáfonyafogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt figyelték, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma azáfonyaelfogyasztását követően, ha azt magában vagytejjelfogyasztották.
Az önkéntesek megettek 200 gáfonyát, és megittak rá 200 ml vizet vagytejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd az emésztési folyamat során rendszeresen. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg azáfonyát, azoknak a vérében megnövekedett akávésav és a ferulasav koncentrációja. Akik azonbantejjel együtt fogyasztották azáfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent a vérükben ez a két igen hasznos anyag.
A ferulasav biztosítja a sejtfalak merevségét és védi az idegrendszert,normalizáló hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy másik, korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegeneratív betegséget akadályozzon meg.Az áfonyában található ferulasavnak és kávésavnak köszönhető ennek a gyümölcsnek a tanulási és agyi képességek javulásában mutatott pozitív hatása. A Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, amely szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan, korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint például az Alzheimer kór.
A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben azáfonyátkimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát afehérjetartalmú ételek fogyasztásával, vagy azokat 2 órával azáfonyaelőtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amelyek azáfonyávalgazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőlük azon kívül, hogy finomak.
Szerző:natursziget.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.