Cintula: Baromság, hogy besúgó voltam!

Levéltári adatok utalnak arra, hogy az ismert lemezlovas még rádiós korában az állambiztonságnak jelentett.
Levéltári adatok utalnak arra, hogy az ismert lemezlovas még rádiós korában az állambiztonságnak jelentett.

Csatári Bence történész a Kádár-korszak könnyűzenei politikáját dolgozza fel az új könyvében, a „Jampecek a pagodában” című munkában, ahol egy teljes fejezetet szentelt a könnyűzenei rádiózás aranykorának. A szerző szerint egy Keresztes Tibor nevű férfi Kurucz Tibor fedőnéven, hazafias alapon jelentett 1966 és 1969 között Bándi Ferenc rendőrhadnagynak. Főleg Poór Istvánról, a Táskarádió külsős munkatársáról és a korszak első számú zenei szerkesztő-műsorvezetőjéről, Komjáthy Györgyről (Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak stb.) kellett írnia az állambiztonságiaknak.

Cintula szerint nem ő az a Keresztes Tibor. A Borsnak így nyilatkozott:

– Ezt a témát nem először veszik elő, de egy óriási nagy baromság! – kezdte a jellegzetes hangján dörmögve az ország legelső lemezlovasa. – Hozzanak nekem ide egyetlen papírt, amit aláírtam! Addig csak duma ez az egész, k..ja be, aki ezt terjeszti! Ha viszont én írnék könyvet, akkor sokan lennének bajban. A Poórról például, hogy jelentettem volna? Olyan kapcsolatai voltak, hogy disszidált, majd hazajött anélkül, hogy börtönbe került volna. Aki élt abban a korban, az tudja, hogy ez mekkora dolog, vagyis az állami vezetésnek nem is lehetett szüksége egy lemezlovas jelentéseire.

– A Kádár-rendszerről szóló könyveim, „Az ész a fontos, nem a haj”, és a „Jampecok a pagodában” egy közel tíz- éves kutatás eredményeit mutatják be – mondta Csatári Bence történész a Borsnak. – A második kötet csak a rádióra fókuszál. Az, hogy abban az időben ki volt valójában besúgó, sosem tudjuk meg. Három feltételnek kellene megfelelnie ahhoz, hogy ez bizonyítható legyen, vannak-e beszervezési papírjai, aláírt jelentése, és bizonyíték arra, hogy kapott-e ellenszolgáltatást. A volt ügynökök 99,8 százaléka nem felel meg ezeknek, ahogy Cintula sem, mindössze annyit mondhatunk, hogy egy Keresztes Tibor nevű férfi Kurucz Tibor néven jelentett annak idején a rádióban.