Cigányviccek egy érettségi előkészítő feladatsoraiban

A Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő Studium Generale egyik tanára rasszista viccekkel dobta fel az emelt szintű trigonometria-feladatsorát.
A Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő Studium Generale egyik tanára rasszista viccekkel dobta fel az emelt szintű trigonometria-feladatsorát.

„Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!”
„Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!”

Ez a két vicc szerepelt a Studium Generale feladatsorai után a hivatalos fejléccel ellátott lapok alján - számolt be a Népszabadság. A lap felkereste az intézményt, hogy magyarázatot találjon a történtekre, a Studium Generale egy munkatársa azt a választ adta, hogy a hír hallatán megdöbbentek, de mást nem tud mondani, mert mindenki síelni ment. Később érkezett egy válasz az intézmény Facebook oldalán, majd nem sokkal ezután egy nyilvános közleményt is posztoltak.

„Teljes mértékben megdöbbenve olvastuk üzenetét, miszerint egy bizonyos emelt szintű matematika-feladatsorunk rasszista vicceket tartalmazott. Értékeinkkel szöges ellentétben áll bármilyen rasszista gondolat, viselkedés, illetve megnyilvánulás, hiszen a társadalmi felelősségvállalás jegyében küzdünk nap mint nap az esélyegyenlőségért teljes egészében ingyenes oktatásunkkal, kurzusainkkal. Természetesen azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el, hogy mielőbb tájékozódhassunk az említett feladatsorról. A szóban forgó vizsgálat lezártáig pontos információval nem tudunk szolgálni. Figyelemfelhívását köszönjük! Üdvözlettel, a Studium Generale diákszervezet vezetősége.”

Kedves Diákok, Tisztelt Szülők!Teljes mértékben megdöbbenve vettük tudomásul, hogy januárban egyik tanárunk rasszista...

Közzétette: Studium Generale2016. február 2.

A Bors megkereste a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot, hogy reagáljanak az üggyel kapcsolatban.

– Felháborítónak tartjuk, ami történt – mondta Kathy-Horváth Lajos, a központ igazgatója, aki hozzátette, hogy ők roma értelmiségiekként hosszú évek, évtizedek óta azért küzdenek, hogy lebontsák a falakat a romák és a nem romák között. – Ha ezt megteszik bármilyen nemzeti kisebbséggel, a nagykövet már azonnal tiltakozó jegyzékben reagál a történtekre. De egy anyaország nélküli társadalom sajnos nem tud olyan határozottan fellépni az ilyen megnyilvánulások ellen – tette hozzá Kathy-Horváth Lajos.