Bushnak nem tetszik a budapesti szobra

Milliókba került, de raktárban porosodik idősebb George Bush volt amerikai elnök egész alakos bronzszobra. Egyelőre nem is avatják fel.
Milliókba került, de raktárban porosodik idősebb George Bush volt amerikai elnök egész alakos bronzszobra. Egyelőre nem is avatják fel.

A Miniszterelnökség 34,4 millió forintot adott még 2012 májusában egy közalapítványnak, hogy szobrot állíthassanak George H. W. Bushnak, az USA 41. elnökének (1989–93). A kormányhatározat sze­rint 2012. július 31-ig kellett volna elkészülnie az alkotásnak, amit Orbán Viktor miniszterelnök szorgalmazott. Legalábbis ezt mondta a Washington Post-nak 2012-ben.

© Fotó: MTI

A Bush-szobornak azonban híre-hamva sincs. A mű felállításának helyszíneként a Terror Háza, illetve a XI. kerületi Jubileum Park került szóba. A Terror Háza sajtóosztálya a Mi­niszterelnökséghez irányított minket, mert szerintük ez a Lázár János vezette tárca projektje volt. Csakhogy a Schmidt Mária vezette múzeumot éppen az a közalapítvány működteti, amely a pénzt kapta a szoborra. A XI. kerületi önkormányzat közölte, még terveket sem kaptak a szoborról, mert időközben módosult a helyszín.

Az alkotást akkor avatták volna fel, amikor Bush legközelebb Magyarországra érkezik, egy ró­la szóló könyv 2013. januári be­mutatójára.

A bemutató lezajlott, a most 92 éves elnök azonban nem jött el. Ennek okát nem tudni, de állítólag túlzásnak találta a kétméteres, nem túl élethű alkotást. A műre Máté István szobrász kapott megbízást. Ő készítette a Szabadság téri Ronald Reagan-szobrot is. A művész csak annyit mondott: szerződés kötelezi rá, ezért nem nyilatkozhat. Állítása szerint a szobor nincs avatásra kész állapotban.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.