Büntetnek a folyosón tartott muskátlikért?

A rácsra kaptunk engedélyt, erre a virágjaim vannak útban? – kérdezi Fleit Petra a káposztásmegyeri lakótelepi ház negyedik emeletén, miután híre ment, hogy büntetnek a folyosón tartott muskátlikért. Tényleg büntetnek?
A rácsra kaptunk engedélyt, erre a virágjaim vannak útban? – kérdezi Fleit Petra a káposztásmegyeri lakótelepi ház negyedik emeletén, miután híre ment, hogy büntetnek a folyosón tartott muskátlikért. Tényleg büntetnek?
Hír vagy rémhír, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már akkor is büntet, ha egy társasház folyosóján egy kaktuszt vagy egy muskátlit talál? Fleit Petra és szomszédja, Kati néni Káposztásmegyeren elkezdte elpakolni a növényeit, miután arról hallott, hogy borsos büntetéssel sújthatják.

– Évek óta nevelgettem a virágaimat – panaszolja Katalin. – Most a szomszédos iskolának ajándékozom majdnem mindet, nehogy a házat megbüntessék.

– Arra gondoltam, engedélyt kérek a növényekre is. Több mint tíz évvel ezelőtt engedélyezték a rács felszerelését, pedig az jobban akadályozza a tűzoltókat, mint a fikuszaim – mutatja a zöldeket Fleit Petra. – De hol adnak ilyen engedélyt? A növények nélkül sivár és visszhangos lesz a lépcsőházunk.

A január 1-jétől érvényes Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint, ha a folyosón vagy közlekedőn éghető anyagok vannak a hatóság engedélye nélkül, közlekedőnként 60–100 ezer forint a bírság, ha a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség nem biztosított, a bírság kijáratonként 30–45 ezer forint, ha a kijáratot olyan módon szűkítik, zárják le, hogy az menekülés közben nem szüntethető meg azonnal, a bírság kijáratonként 200–300 ezer forint.

– A tűzvédelmi hatóság többek között a lakók száma, az épület paraméterei alapján számítással dönti el, mennyire szűkíthető le egy folyosó vagy közlekedő. Kétségek esetén a közös képviselő, de akár egy lakó is megkeresheti a tűzvédelmi hatóságot – mondja lapunknak

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Arra a felvetésünkre, megszüntethető akadálynak számít-e az a virág, amit menekülés közben arrébb lehet rúgni, a szóvivő annyit mondott: ha azonnal megszüntethető az akadály, akkor nincs büntetés. Hozzátette: a jogszabálynak nem elsődlegesen a büntetés a célja, hanem az, hogy egy tűz esetén a lakók egy füsttel telített lépcsőházból is akadályoztatás nélkül le tudjanak jönni. A virágoknál nagyobb gondot jelentenek a folyosókon tárolt szekrények és a lakásajtók elé szerelt rácsok.

– A folyosókon elhelyezett bútorok, egyéb tárgyak tűz esetén érdemben gátolják a menekülést – szögezte le Gyapjas János tűzoltó százados, a Bács- Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. – Ha jogszabálysértést tapasztalunk, akkor kötelezően ki kell szabnunk a bírságot, csak az összeg nagyságát mérlegelhetjük.
H. Z.–N. N. M.