Bunkóztak a bőrbeteg kismamával

Egy gyomrossal felérő megjegyzést kapott egy vadidegentől egy nyolc hónapos terhes kismama. Rékának a budapesti Blaha Lujza téren szólt be váratlanul egy szembe jövő férfi.

– Szó szerint azt mondta nekem röhögve: „rád égett a naptej, terhescsaj”, majd mellettem elsétálva a mellkasomon lévő bőrbetegségem felé mutatott. Nagyon váratlanul ért a bántás. Könny szökött a szemembe. Visszanézve még annyit szólt: „ne sírjál, túlélem” – elevenítette fel a történteket a Borsnak. Réka úgy érezte, hogy a férfi megalázó beszólását nem hagyhatja szó nélkül, ezért egy bejegyzésben tette közzé a Facebookon.

Réka: Nem értem, hogy némelyek hogyan lehetnek ennyire megkeseredettek, hogy másokat ok nélkül kritizáljanak.

– Sajnos a férfinak már nem mondhattam el, hogy amit naptejnek nézett, az valójában egy pigmenthiányos bőrbetegség, amit vitiligónak hívnak. Ez két éve alakult ki a testem több pontján, de egyelőre csak a mellkasomon látszik. Ezért láthatott fehér foltokat rajta – mondta a 28 éves kismama, aki szerint szomorú, hogy egyes emberek mennyire képtelenek mások elfogadására.

– Megtanultam a betegséggel együttélni. Sosem fog elmúlni, de szerencsére a szeretteim támogatnak. Nekem ez bőven elég. Megtehetném, hogy tökéletesre photoshoppolom vagy éppen barnítózom magamat, de ennek semmi értelme nem lenne. Nem értem, hogy némelyek hogy lehetnek ennyire megkeseredettek, hogy másokat ok nélkül kritizáljanak. Valószínűleg ezeknek az embereknek egyáltalán nincs rendben az életük – summázta Réka.

Az egyik leghíresebb vitiligós a 22 éves topmodell Winnie Harlow, aki Kanadában született Chantelle Brown-Young néven © NorthFoto

Ha (nem) fertőz az utas

Bár Réka esete teljesen más, adódhat a kérdés, mi van, ha buszon, villamoson valakin szemmel látható jeleit látjuk egy súlyosabb fertőző betegségnek, mondjuk a bárányhimlőnek? Nos, jelezni kell a sofőrnek, mint a szolgáltató képviselőjének.

A tömegközlekedés általános szerződési feltételei közt szerepel, hogy fertőző beteg nem veheti igénybe a szolgáltatást, magyarán nem utazhat. A betegséget – vagy ellenkezőleg: az egészséget – orvos szakértőnek kell igazolnia. Ha az illető, akit betegség gyanúja miatt nem engedtek utazni, bizonyítja, hogy nem volt beteg, kártérítésért folyamodhat. Hiszen a jegy vagy bérlet megváltásával utazási szerződés született közte és a szolgáltató között, és ez nem teljesült, ha leszállították – tájékoztatta a Borsot a Dr. Magyar György és Társai ügyvédi Iroda.

Mi a vitiligó?

A vitiligóban szenvedő betegek bőre elveszti a melanintartalmát, ami a bőr, a haj és a szem színéért felelős. Akkor alakul ki, ha a melanint termelő sejtek károsodnak.

Kapcsolodó jegyzetünket itt olvashatja!