Brüsszeli terror: altatásban tartják a magyar sérültet

Ismét megműtötték a brüsszeli terrortámadás magyar sérültjét. N. Péter roncsolt kezeit szerda hajnalban operálták – tudta meg a Bors.
Ismét megműtötték a brüsszeli terrortámadás magyar sérültjét. N. Péter roncsolt kezeit szerda hajnalban operálták – tudta meg a Bors.

Szerda hajnalban, órákkal az első operáció után ismét megműtötték N. Pétert – értesült a Bors a férfi ismerő­seitől. A fiatal jogász a brüsszeli metrórobbantás során sérült meg súlyosan. Bordái eltörtek, lépét el kellett távolítani. Kezei is roncsolódtak, ezért újabb műtét mellett döntöttek a belga orvosok. Úgy tudjuk, Pétert altatásban tartják. Várhatóan hetekig kórházban kell maradnia, ahol éjjel-nappal mellette van a felesége is.
A férfi a repülőtérre tartott, amikor a bomba felrobbant a metróban. Feleségét a támadás után még elérte telefonon, de utána megszakadt köztük a kapcsolat. A férfiért több magyarországi templomban is imádkoznak.

A terrortámadásban megsérült egy másik magyar is, akiről egyelőre annyit tudni, hogy egy helyi cég alkalmazottja, és a reptéren tartózkodott a robbantás idején. A nő is súlyosan megsérült, a medencecsontja tört el.

Azonosított elkövetők

A támadás másnapján sike­rült azonosítani két öngyilkos merénylőt. A robbantók Khalid el-Bakraoui és Brahim el-Bakraoui testvérek voltak, taxival érkeztek a Zaventem nemzetközi repülőtérre. A reptéren Khalid robbantotta fel magát, Ibrahim a Maelbeek metrómegállóban élesítette a csomagjába rejtett bombát.
Segítőjük, a fehér kabátos férfi, Najim Laachraouit még szökésben van. Sajtóinformációkkal ellentétben nem fogták el.

Laachraouit tavaly szeptemberben kétszer is Magyarországra utazott Salah Abdeslammal és egy harmadik társukkal. Az osztrák– magyar határon igazoltatták is, de álnevet használt. A belga hatóságok régóta figyelik a férfit, aki 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. A menekültáradatot kihasználva jött vissza Európába. Laachraouit a tervek szerint szintén felrobbantotta volna magát, de az utolsó pillanatban pánikba esett és elmenekült a helyszínről. A párizsi merényletek kitervelésében is részt vett.

Háromszoros túlélő

Hihetetlen, de egy tizenkilenc éves mormon fiúnak, Mason Wellsnek ez volt a harmadik terrortámadása, amit túlélt. Korábban a 2013-as bostoni merényletet élte túl, és a 2015 novemberi párizsi terrortámadásnál is ép bőrrel megúszta. A brüsszeli robbantások során megsérült a reptéren, de már jól van.

Brüsszel gyászol

Belgiumban háromnapos gyászt hirdettek a több mint harminc halálos áldozatot és 250 sérültet követelő terrortámadás után. A belgák tömegesen zarándokoltak el a felrobbantott metrómegállóhoz. Virágokat és gyertyákat helyeztek el a helyszínen, az ország több pontján is emlékezést tartottak.