Botrány! Lemásolták a Rubik-kockát

A BBC is beszámol róla, hogy a Rubik-kockát világszerte forgalmazó angol cég két amerikai vállalat ellen nyújtott be keresetet, mert azok a Rubik Ernő által feltalált játékhoz megtévesztően hasonló kirakóst dobtak a piacra. A Rubik's Brand Ltd. a tengerentúlon népszerű Toys'R'Us játékbolthálózatot, valamint az ohiói Duncan Toys céget perelte be, mert a Rubik-kockához hasonló játékot forgalmaznak Quick Cube néven.

A magyar feltaláló által kitalált játékot világszerte már 100 milliós nagyságrendben értékesítették, a forgalmazó hétfőn adott be keresetet a játék védelme érdekében egy manhattani bíróságon. A beadványban a Rubik's Brand Ltd. a szintén 3x3x3-as játékkocka gyártásának leállítását kéri, védjegysértés és a tisztességtelen versenyhelyzet miatt fordult a bírósághoz. A Rubik's Brand az utánzatok megsemmisítése mellett a feltételezett illegális profit megtérítését és az elszenvedett károk háromszorosának kifizetését követeli.

Az említett játékbolt internetes honlapján mindkét termék megtalálható, ám míg a Rubik-kocka 15.99 dollárba kerül, addig a Quick Cube ennek töredékébe, mindössze 4.99-be. A két játék között a színeken túl annyi a különbség, hogy a Quick Cube kockáinak belső sarka le van kerekítve.