Bors-teszt: ránk csapják az ajtót a sofőrök

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a busz- vagy a villamosvezető az orrunk előtt csapja be az ajtót. A Bors letesztelte a sofőröket.
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a busz- vagy a villamosvezető az orrunk előtt csapja be az ajtót. A Bors letesztelte a sofőröket.

Ahogy a világ más nagyvárosaiban, Budapesten is mindenki fut, rohan. Az idő drága kincs, ezért is őrjítő, amikor hiába loholunk a busz vagy a villamos után, nem vár meg.

Sőt néha a sofőr még kaján vigyorral a képén jelzi, itt bizony ő a főnök, mi nem nyerhetünk. Több olvasói levelet is kaptunk hasonló esetekről, ezért úgy döntöttünk, hogy leteszteljük a kritikus vonalakat.

Először a 78-as trolinál próbálkoztunk. A Nagymező és az Andrássy út sarkán lévő megállótól kicsit távolabb horgonyoztunk le, és vártuk a trolit. Az első két futás végén megvárt a sofőr, a harmadik tesztnél viszont alaposan kiszúrt velünk. Talán egy méterre lehettünk a trolitól, amikor bevágta az ajtót.

Kerestük a sofőr tekintetét, hogy akkor ezt most miért, de ő kedélyesen csevegett valakivel, majd elhúzott a megállóból.

Ezután utunk Budára, a Tétényi útra vezetett, ahol a 7-es busz is jár. Először egy bokros részrôl kezdtünk el futni a beálló buszhoz. Már mindenki le- és felszállt, de a vezető látva szándékunkat a középső ajtót nyitva hagyva megvárt minket. Dicséretes.

Ezt követően viszont a pofátlanság netovábbja történt velünk. A busz beállt a megállóba, mi pedig lélekszakadva próbáltuk elérni mintegy ötvenméteres távolságból. Még a megállóban állt a busz, amikor a sofőr szó szerint az orrunk előtt zárta be az ajtót. A képét nem láttuk, de szívesen megnéztük volna, hogy mi ül ki ilyenkor egy ember arcára.

Ezután ismét egy emberséges sofőr várt meg minket a 7-es busszal, majd bekövetkezett, amire nem igazán számítottunk. Egy szőke hajú hölgy vezette 7-es busz állt be a megállóba. Futottunk, ahogy a csövön kifér, hogy elérjük, de mire odaértünk, bezárta az ajtókat.

Ám ekkor csoda történt, és a második ajtó újra kinyílt. Mi egy mosollyal és egy köszönömmel viszonoztuk a nemes gesztust, mire a hölgy mosolyogva biccentett. Kedves BKV, becsüljék megy a hölgyet!

Később a Fehérvári útra mentünk, ahol több villamosjárat is közlekedik. Nem telt el sok idő, a 18-as villamos érkezett a megállóba. Nagyjából ugyanabban az ütemben indítottuk a vágtát. Még öt méter. Még négy. Három. Csukódott az ajtó. Megint hoppon maradtunk...

A menetrend

Megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot a tesztünk eredményével. A BKK válaszában jelezte, a járművezetők nem a szervezet alkalmazottjai, ugyanakkor így is volt véleményük. „A BKK elvárja a szolgáltatóktól a járatok számára előírt menetrend pontos betartását. Ennek egyik fontosabb feltétele a menetrend szigorú betartatása, a menetrendhez viszont utasainknak is igazodniuk kell.

Nem várható el egy járművezetőtől sem, hogy a megállóba csak az utolsó pillanatban érkező utasokat megvárja. Mindez egy vonal teljes hosszát tekintve többperces késést is eredményezhet, ami kényelmetlenséget okoz az utasok többségének. Kérjük tisztelt utasainkat, hogy idejében érkezzenek a megállókba.”