Aktuális

Bors ezotéria: Halált is hozhat a vuduvarázslat

Bors

Létrehozva: 2019.03.24.

Filmekben, könyvekben gyakran szerepel, és napjainkban ismét terjed a vudunak nevezett ősi varázslat, amelynek Haiti a bölcsője.

A krónikák szerint szinte minden kultúrkörben alkalmaztak a vuduhoz hasonló varázslási módszert, amikor egy tárgyba vetítették valakinek a szellemét, és a tárgyon keresztül próbáltak hatni rá. A magyarok sámánjai szalmabábból és rongyból készítettek babát, amit elégettek vagy vízbe dobtak, hogy megszüntessék a benne lakozó rosszat, illetve eltüntessék azt a személyt, akit a bábu megtestesített. A vudu azonban több ennél – egy vallási rendszer, amely Haitiről ered.

Az elnevezés egyébként a vodun szóból származik, jelentése: isten, lélek, szent tárgy.

Az afrikai rabszolgák vallása volt

A vudu egy szinkretikus vallás, amely a francia gyarmatbirodalom karibi területén alakult ki a 18. században, mikor az afrikai rabszolgáknak megtiltották a törzsi hitrendszerek gyakorlását, és a kereszténység felvételére kényszerítették őket. A rabszolgák azonban titokban tovább gyakorolták az afrikai törzsi több­isten-hiten alapuló sajátos vallásukat, amely a rabszolga-felszabadítás vallása lett. A 18. század közepén egy Makandal nevű rabszolga, vudusámán a fehérek megmérgezéséről prédikált, ezért letartóztatták, és Limbében máglyán megégették. Neve bekerült a vudurítusok szövegébe, és azóta prófétaként tisztelik. A haitiak többsége ma is vuduhívő. Vallásuknak nincsenek írott szabályai, a vudupapok (houngan) és -papnők (mambo) évszázadok óta őrzik a titkait.

A szertartást vezető papokon keresztül lehet az istenekhez és szellemekhez fordulni, akik a hívőknek oltalmat, gyógyulást hoznak, vagy megmutatják a jövendőjüket. A hívők rituális szertartásokon ismerhetik meg szerencsétlenségük okát – többnyire egy ártó varázslatról van szó –, és azt is, hogyan tudják azt semlegesíteni.  

Fontos a meggyújtott gyertyák színe

A vuduszertartások fontos kellékei a gyertyák. Két fajtájuk van: vastag és hosszú, illetve vékony és rövid. Az asztrogyertyák az állatövi jegyek alapján fejtik ki hatásukat, míg a férfi vagy női képzelet gyertyái személyes kívánságok elérésére szolgálnak. Készítésének módja attól függ, hogy férfi vagy nő kéri. A kívánt hatás eléréséhez a vuduszertartást vezető pap vagy papnő áldása szükséges. Ezután meggyújtják a gyertyát, és addig tartják a kezükben, amíg az el nem ég. A túlzott koncentrációtól olykor eksztázisba esnek a hívő. A vallás követői úgy vélik, a gyertyákkal lehet az istenek segítségét kérni: a sárga anyagi jólétet hoz, a kék betegséget vagy halált okoz, a fehér belső békét, boldogságot nyújt, a gesztenye pénzt és barátot hoz, a fekete az ördögi célok, a halálos rontás elérésében segít, a vörös az ellenség legyőzéséhez kell, míg a zöld semlegesíti és távol tartja az ördögöt.

Vérrel festik a babát

A vallás gyakorlásának még fontosabb, közismertebb kelléke a vudubaba. Ma egyes boszorkányboltokban kapható „előregyártott”, de az igazán hatásos a saját kezűleg, ál­talában fából, rongyból, háncs­ból, zsírból, kemény morzsából és viaszból ké­szített. Elengedhetetlen, hogy a kiszemelt áldozat hajszálát, körmét vagy apró személyes tárgyát is a babába varrják. A ba­bát vérrel kell megfesteni – a haiti varázslók tyúkvért használnak, a magyar javasasszonyok béka- vagy nyúlvért. A varrásához piros vagy fekete pamutszálat, illetve vékony spárgát kell használni. Amikor elkészült, a baba testét tűvel kell átszúrni azokon a pontokon, ahol a be­tegséget, fájdalmat elő szeretnék idézni. Ha a szívet vagy az agyat célozzák meg, az áldozat akár bele is halhat. A hatás még erősebb, ha a vudubabát az áldozat küszöbére teszik.

Visszaszállhat a rontás

Mivel a vudu feketemágia, ezért nagyon veszélyes. Csak az fogjon hozzá, aki tisztában van azzal, hogy a rontás akár rá is visszaszállhat…

Haitin azonban nem félnek a rontástól, a babák hatásától, mert mindenki védekezhet a rontás ellen, hiszen beavatott.

Imádják a turisták

Haitin mindenütt láthatóak jelek, rajzok, feliratok, amelyeknek a vudu vallásban jelentésük van. Előfordulnak egyszerű tárgyak is, amelyeket megáldottak, vagy hatalommal ruháztak fel, ezek jelentését csak a beavatottak ismerik. A turisták körében népszerűek a vudu témájú festmények, ajándéktárgyak, valamint a látogatóknak szervezett szertartások, bár ezeknek nincs sok közük a tényleges vuduszertartásokhoz, rítusokhoz.

Hogy milyen ereje van ma is az ősi vallásnak: 1997-ben Haitin január 11-ét nemzeti vudunappá nyilvánították.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088435_auto_resized.png
origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711716615
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085750_auto_resized.png
metropol.hu

A Házasság első látásra sztárja vallomást tett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088621_auto_resized.jpg
vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711716615
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091959_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711716615
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét