Bolsevik némafilmet zenésített meg Judit

Különleges filmet zenésített meg a Bécsben is dolgozó zeneszerző, Varga Judit. A budapesti és bécsi zeneakadémia tanára a Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok országában című 1924-es szovjet, néma burleszket keltette életre zené­jével.

A történet szerint egy amerikai hittérítő rettegve, sok előítélettel érkezik Oroszországba. A film végére természetesen pozitívan csalódik a férfi, sőt még Amerikában maradt feleségének is táviratozik, hogy tegyen ki egy Lenin-képet a szobájába.

Az amerikai hittérítő tart az oroszoktól – így indul a film. A végén megkedveli őket

A film 93 éve készült, de témája még mindig aktuálisnak hat. A film poént csinál a hatalomból, a propaganda fogásaiból, ami hasonlatos a mostani, putyini orosz propagandához.

A politikai tartalommal igen szépen felvértezett filmet idáig orosz-norvég zenével, countryval és különböző népzenei rockkal lehetett hallgatni, ez az első klasszikus némafilmes változata.

Varga Judit szerezte a zenét

Varga Judit a bécsi Konzerthaus felkérésére komponálta meg az új kísérőzenét. A filmet itthon először ebben a formájában január 12-én nézhetik meg az érdeklő­dők a Müpában, az Átlásztó Hang fesztiválon.