Aktuális

Biztonságos a tojás, ha keményre főzi

Címkék
tojás

Bors

Létrehozva: 2020.04.06.

Nyugodtan vehet tojást húsvétra, csak mosson alaposan kezet, miután a helyükre rakta őket. Pár dolgot azonban most figyelembe kell venni a koronavírus miatt.

Forrás: Shutterstock

Közeledik a húsvét, az előre látó háziasszonyok már az ünnepi fogásokat tervezgetik, és lassan el is kezdenek hozzá bevásárolni. A koronavírus miatt most mindenki egy kicsit óvatosabb. És fontos is, hogy alaposabbak legyünk, ha már a szupermarketben megfogdossa a tartót, hogy belekukkantson a dobozba épségben vannak-e benne a tojások, már utána érdemes előkapni a kézfertőtlenítőt, hiszen gondoljon bele hányan teszik ugyanazt, mint ön. Ha nincs önnél, akkor zsebkendővel fogja meg.

Ha elsüllyed, akkor friss

A tojás frissességét vízbe merítéssel, úsztatással ellenőrizheti. Ha a tojás elsüllyed, akkor friss, ha állott lebeg. Amik elsüllyedtek, azokból lehet keménytojás. A többi se rossz, de egyesével törje fel őket, hogy ellenőrizni tudja, jó-e még és süssön belőlük gyorsan valamilyen süteményt.

Felhasználás előtt kell megmosni

A tojások héján van egy különleges védőréteg, ami megakadályozza, hogy a belsejébe kerüljenek a kórokozók. De kívül ugyanúgy jelen vannak, ezért ne tárolja más élelmiszerek mellett.
– A héjas tojást száraz, hűvös helyen 2-18 Celsius fokon, vagy hűtőszekrényben tárolja – javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A koronavírus szempontjából mindegy, hogy ketreces, mélyalmos, szabadtartású, vagy bio tojást veszünk. Ha beteg ember ért hozzá, ugyanúgy hordozhatják a külsejükön a vírust egy bizonyos ideig. Ennek ellenére a tojásokat csak közvetlenül felhasználás előtt mossa meg. Máskülönben eltűnik róla már az előbb említett védőréteg és a héjon megülő kórokozók könnyen a belsejébe kerülnek.

Hipós vízben fertőtlenítse

Ahhoz, hogy biztosan ne kerüljön semmilyen szennyeződés a tojással, annak héjáról az ételbe a legjobb, ha mielőtt feltöri fertőtleníti. Ehhez Müller Cecília országos tisztifőorvos hipós vizet javasol. Ahhoz, hogy ne legyen túl erős az oldat, 1 liter vízhez tegyen másfél kanál háztartási, azaz 2 százalékos hipót. Gumikesztyűben, ebben mossa át a tojásokat, majd hagyja azokat megszáradni. Ezután azonnal használja fel, különben az egész nem ért semmit.
– Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan – int óva a Nébih.

Forrástól számítva tíz perc

A megfelelő hőkezelés a mostani körülmények között különösen fontos.
– A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen, legalább 75 Celsius fokos. A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul – javasolja a Nébih. Erre azért van szükség, mert az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
– A legjobb, ha most húsvétkor keménytojást készítünk. Forrástól számítva tíz percig főzzük a tojást – javasolja a Bors olvasóinak Dömörki Lívia élelmiszerbiztonsági szakértő. – Így biztosak lehetünk benne, hogy az esetleges kórokozók mind elpusztultak és tovább is tudjuk tárolni a tojást. A főtt tojás egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. Én sonkalében szoktam kifőzni a húsvéti tojásokat, ez ad neki egy plusz ízt.

Krémet most ne!

Most nyersen ne együnk tojáskrémeket – javasolja mindenkinek Müller Cecília. Erre való tekintettel inkább ne készítsen nyers tojást tartalmazó ételeket se. Ha ezek nélkül nem lenne tökéletes az ünnepi hétvége, akkor keressen olyan alternatív receptet például az interneten, ami tojás nélkül is elkészíthető. A tiramisu krémjét elkészítheti akár tejszínnel is.

Bors-tipp: Íme, a tojásmentes házi majonéz

Recept: 1 tojássárgája helyett 1 deci tej, 2-3 deci étolaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál cukor, só, bors, citromlé ízlés szerint

Elkészítés: Sokan házilag készítik el a majonézt a franciasalátához. Egy tojássárgájával. E helyett most használjon inkább 1 deci tejet. A többi hozzávaló ugyanaz és a folyamat is. A citromlé kivételével az elektromos habverővel keverje össze a hozzávalókat. Minél tovább keveri, annál keményebb lesz a majonéz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714093812
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163668_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163733_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714093812
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163476_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő fotók kerültek elő a TV2 gyönyörű sztárjának a múltjából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros