Biszku Béla: 261 ezer forint a nyugdíjam

Hetente kell a rendőrségen jelentkeznie Biszku Bélának, aki egy rózsadombi lakásban él a rendszerváltás óta. Lapunkat itt fogadta a most perbe fogott belügyminiszter.
Hetente kell a rendőrségen jelentkeznie Biszku Bélának, aki egy rózsadombi lakásban él a rendszerváltás óta. Lapunkat itt fogadta a most perbe fogott belügyminiszter.

Hamisan vádolnak, nem adtam én tűzparancsot gyilkosságokra – mondta a 91 éves Biszku Béla, aki egyedül tölti napjait, Ady Endre műveit olvasgatja és ápolónője fiával sakkozik.

Biszkut két, 1956 decemberében végrehajtott sortűz (Salgótarján, illetve Budapest) kapcsán felbujtóként gyanúsítják, mert akkoriban a parancsokat kiadó MSZMP ideiglenes intézőbizottságának tagja volt. Ő erre tegnap már nem akart emlékezni. A keményvonalas kommunistának elkönyvelt belügyér úgy érvelt, Salgótarjánban életében nem járt, így hát részéről ez a vádpont meg is dőlt. A Nyugati téri osztagoknak pedig nem osztott parancsot. (A kutatások és levéltári adatok ennek ellenkezőjét állítják. Mindemellett a megtorlásokban játszott szerepét is vizsgálja az ügyészség.)

– Megvisel az ügy, ki sem mozdulok – mondta, amikor mindennapjairól faggattuk. Átlagosan berendezett lakásában, egy radiátorra helyezett lámpa és könyvek társaságában beszélgettünk. Ebédidőben érkeztünk, már végzett kedvencével, a paprikás csirkével, a tűzhelyen már lecsó főtt, bár ápolónője, akit Biszku a János kórházban ismert meg és naponta viseli gondját, elmondta: Béla bácsi imádja a szalonnát és a kacsazsírt is.

Az 1957-ben miniszterré kinevezett Biszkunál vadászlőszereket is lefoglalt a rendőrség, bár ő állítja, erről semmit sem tud. A hatvanas évektől a gemenci erdőkben Kádár barátjaként sok vadászat részese volt Brezsnyevvel és Ceausescuval. Trófeái közül néhány a lakásában, illetve a Mezőgazdasági Múzeumban látható. Fegyvereit 1989-ben leadta. Néhány lőszerről elfeledkezhetett, kedden ezeket találhatták meg nála.

A bíróság döntése szerint nem hagyhatja el Budapestet, amit leginkább azért fájlal, mert így nem látogathatja meg testvérét a Balatonnál. Hetente kell a rendőrségen jelentkeznie.

– Nem kapok havi hatszázezret, ahogy írják – bizonyítja számlakivonattal. Papucsban, öltönynadrágban, kék ingben áll az ajtóban. Nyugdíja 261 675 forint.