Bianka: Segítsenek, még él az édesanyám!

Lassan két hete tűnt el Iványi Mihályné a fővárosban, de azóta kétszer is látták. Lánya eget-földet megmozgat, hogy megtalálja.
Lassan két hete tűnt el Iványi Mihályné a fővárosban, de azóta kétszer is látták. Lánya eget-földet megmozgat, hogy megtalálja.

Az ünnepeket még lányával töltötte budapesti otthonában Iványi Mihályné Németh Erika, de azóta nyoma veszett.

– December 27-én estig nála voltam, együtt karácsonyoztunk. Másnap délelőtt fél tízkor még beszéltem vele telefonon. Úgy volt, hogy elmegy a körzeti orvoshoz. Mondtam neki, hogy utána hívjon, mi volt az orvosnál, de azt mondta, ne telefonáljak. Kicsit furcsán viselkedett, de akkor még nem gyanakodtam semmire. Este hatkor próbáltam hívni, de már nem vette fel – emlékezik vissza a történtekre Iványi Bianka.

Az aggódó lány ezután taxival édesanyja zuglói, Egressy téri lakására sietett. Mivel van kulcsa, könnyen bejutott. – Most is megborzongok, ha visszagondolok erre. Szinte még lehetett érezni az illatát. A tás­káját, a tárcáját, az iratait és a mobilját is megtaláltam. A konyhaasztalon egy búcsúlevelet találtam, elég hosszú és zavaros volt. Olyanokat írt benne, hogy nem akar leépülni és mások terhére lenni, meg hogy már nem bírja tovább az életet – folytatta.

Bianka ezután bejelentést tett a rendőrségen, akik rögtön keresni kezdték Erikát. Ezenkívül a Facebookon is felhívást tett közzé, végighívta a kórházakat, menhelyeket is. Eddig nem került elő Erika, de kétszer is látták. Először az eltűnése után majdnem egy héttel, január 3-án a XI. kerületben, az Elek és a Csetneki utca sarkán. Egy házaspár sétált ott, akik elmondták, hogy egy zavartan viselkedő nő kért tőlük útbaigazítást, merre van a pszichiát­ria. Majd azt mondta, inkább a rendőrségre megy.

– Egy nappal később a Jászai Mari téren, egy, a budai oldalra tartó 4-es, 6-os villamoson látták. Az ablakon bámult kifelé, majd amikor az ellenőr a jegyét kérte, azt mondta: 72 éves vagyok. Mire azt felelte az ellenőr, hogy nem néz ki annyinak.

Bianka szerint édesanyja – szakmájából is adódóan – mindig precíz, pedáns ember volt, még a szemetet is úgy vitte ki, hogy nála volt a mobiltelefonja. Erika húsz éve özvegy, van egy tartós párkapcsolata, de nem élnek együtt.

– Az utóbbi időben rengetegszer emlegette, hogy fél a leépüléstől és pszichiáterhez szeretne menni. Kedélyjavítókat is szedett, de nem hittem, hogy ekkora a baj – teszi hozzá Bianka.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják