Betiltotta a meztelen túrázást az EU

Furcsa ügyben hozott ítéletet a napokban a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság. A meztelen túrázó, Stephen Gough vitte a testület elé az ügyet, miután megelégelte, hogy folyton megbüntetik. Nem lett igaza.
Furcsa ügyben hozott ítéletet a napokban a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság. A meztelen túrázó, Stephen Gough vitte a testület elé az ügyet, miután megelégelte, hogy folyton megbüntetik. Nem lett igaza.

Ennyi. Vége. Szűkölhetnek a jogvédők, de most pontot tett a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság egy rendkívül fontos ügy végére: mától nem lehet meztelenül túrázni. A nem mindennapi ítéletet Stephen Gough ügyében kellett meghozni, az 54 éves brit férfi ugyanis 2006 óta szinte többet volt börtönben különös hobbija miatt, mint az erdőben. Összesen öt évet ült különböző cellákban.

A volt tengerészgyalogos megelégelte a rendőri vegzálást, és szerinte még azzal is sértették az emberi jogait, hogy külön cellában helyezték el a börtön egyik szeparált részlegében. Igaz, erre azért volt szükség, mert Gough a börtönben sem volt hajlandó ruhát felvenni. Annak pedig nem lett volna túl jó vége, ha egy meztelen férfit küldenek be a rabok közé.

Az Emberi Jogi Bíróság elé is ezért került az ügy: Gough szerint sérültek a szabadságjogai és a magánélethez való joga.

A bíróság hosszú tárgyalás során meghányta-vetette a dolgot, és végül arra jutott, hogy a meztelen túrázás nem tartozik az alapjogok közé.

Az ítélet szerint a különc férfinak tisztában kellett lennie azzal, milyen következményekkel járhat a nyilvános pucér­kodás. A közszeméremsértés ugyanis szembe megy a jelenlegi társadalmi normákkal és
a többség szemében inkább megbotránkozást kelt.

Gough természetesen csalódott volt az ítélet miatt, de azt ígérte, hogy folytatja a küzdelmet az igazáért.
Viszont van, amivel vigasztalódhat is. A bíróság ugyanis háromezer eurót (926 ezer forintot) ítélt meg neki a cellakörülmények miatt. Persze, ha hozzátesszük, hogy eredetileg ennél jóval nagyobb összeget, 195 ezer eurót (60 millió forintot) követelt, akkor kijelenthetjük, hogy ebben a kérdésben sem született túl kedvező ítélet számára.