Betegségét festi vászonra Attila

Meglepő módot választott Tar Attila, hogy feldolgozza, illetve megismertesse má­sokkal a betegségét. Az egri fiatalember egy igen ritka és súlyos tüdőbetegségben szenved, aminek fázisait képek formájában mutatja be.

A1_AT, így nevezte el első tárlatát. Beszédes a cím, mivel az alfa-1-antitripszin rövidítésére utal, amely egy májban termelődő, az agy-gerincvelői folyadékban, a tüdőben, illetve a vérben megtalálható fehérje. Attilának fiatal kora ellenére az A1_AT hiányából adódó gyógyíthatatlan tüdőbetegséggel kell megküzdenie. Négy éve diagnosztizálták nála a kórt.

A betegsége miatt a kontúrok is sötétebbek © heol.hu/Márkus Attila

– Nehéz volt elfogadni. De ebben segít a művészet. Szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy együtt lehet élni egy gyógyíthatatlan be­tegséggel is, minden csak hit kérdése – mondta a Borsnak az egri egyetemista. – Miután leérettségiztem, teljesen céltalanul és ambíció nélkül bolyongtam három évig. Édesapámmal sok konfliktusom volt emiatt, mert ő folyamatosan presszionált. Egy idő után pedig azt éreztem már én is, hogy teljesen haszontalan vagyok – mondta Attila, aki elkezdte ki­tanulni a tetoválás művészetét.

Örül, ha a képeivel hat az emberekre © heol.hu/Márkus Attila

– Egy idő után rájöttem, ez mégsem az én utam. Viszont megszerettem a művészetet, így beiratkoztam festő szakra. Jelenleg az egri egyetemen vagyok harmadéves.

– Nem azért festek, hogy ismert legyek. Szeretem csinálni, az pedig már csak hab a tortán, ha a műveim hatást váltanak ki.