Aktuális

Beteg? 89 400 Ft-ot is visszaigényelhet a NAV-tól

H. R.

Létrehozva: 2020.01.14.

A tavalyi év adóbevallással kapcsolatos határideje már itt van a nyakunkon, ezért már most érdemes utánanézni, jár-e számunkra adókedvezmény. Többféle betegség után is igényelhetjük ezt, sőt akár öt évre visszamenőleg is behajthatjuk azt a hatóságon.

Sokan nem is tudnak arról, hogy ha bizonyos betegségektől szenved és emellett dolgozik, akkor az állam elengedi a fizetendő adó egy részét. Ilyen például a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, laktóz-, gluténérzékenység, egyes szív- és érrendszeri problémák és még több száz betegség szerepel a listán, amire adókedvezményt lehet igényelni.

Pontosabban az adott évben megállapított minimálbér öt százalékának megfelelő összeget engednek el, utalnak vissza. Ez a 2019-es évre nézve, amiről hamarosan mindenkinek vallania kell, havonta 7450 forintot, éves szinten 89 400 forintot jelent. Azoknak, akik a 2020-as évre igénylik, pedig már 8050 forinttal marad több a tárcájukban havonta. 

A kedvezmény érvényesítéséhez azonban el kell intézni pár dolgot. Vizsgálatokon kell átesni, amik bizonyítják, hogy tényleg gyötri az a bizonyos kór, ami miatt jogosult a támogatásra. Adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni, vagy az adóbevallásnál kell jobban odafigyelni.

Így igényelheti

Az adóhatóságnak nem feladata vizsgálni vagy eldönteni, ki milyen kedvezményre jogosult. Ebben főként a háziorvos tud segítséget nyújtani.

Mivel mintegy 700 olyan betegség van, amire igényelhető, nekik sincs könnyű dolguk, de tudják a szakkifejezéseket, könnyebben tájékozódnak a felsorolt betegségek, fogyatékosságok között.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

- A kedvezményt igénylő adatait: lakóhelyét, adóazonosító jelét.

- Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát.

- A betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását. l Az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos pecsétjét és aláírását. A betegségek listáját a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza.

Amikor a páciens elmegy bizonyos tünetekkel, a háziorvos utalja be a megfelelő kivizsgálásra, és ő is tudja végigkísérni a procedúrán. De nézzünk egy konkrét példát egy lisztérzékenység esetén.

– Ennek a tünetei nagyon sokrétűek lehetnek. A háziorvos felismeri ezeket, és beutalót ad gasztroenterológiai vizsgálatra – kezdte a Borsnak Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke. – Ha ez a vizsgálat megerősítette a gyanút, akkor egy endoszkópiát is elvégeznek és tartani kell egy gluténdiétát.

Ha erre jól reagál a beteg, akkor a szakorvos már bizonyossággal meg tudja állapítani a lisztérzékenység tényét, és kiállítja a vizsgálatok eredményéről szóló dokumentumokat – magyarázta Tünde, hozzáfűzte azt is, hogy az igazolás, amit akár a háziorvos is kiállíthat, nem lehet régebbi 2010-esnél.

Visszamenőleg is igényelhető

Amennyiben már évek óta nehézséget okoz az adott betegség, de eddig nem élt a visszaigénylés lehetőségével, akkor is lehetősége van arra, hogy öt évre visszamenőleg megkapja az elszalasztott összegeket.

Jó, ha tudja

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési idő végéig meg kell őrizni, mert egy esetleges adóellenőrzéskor a kedvezményre jogosultsága ezzel igazolható – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ennek egy feltétele van: mégpedig, hogy a magánszemélynek már az igénybevétel időpontjában legyen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolása, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozata – írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tájékoztatójában.

Ez évtől egészen 2014-ig vagy ha később diagnosztizálták, akkor addig igényelheti vissza adója 5 százalékát.

Egyszerre vagy részletekben

A kedvezményt bármikor igényelheti év közben is. Ehhez a munkáltatójának át kell adnia egy kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot. A következő hónapban már ezt figyelembe véve, kevesebb adót fognak levonni, így több pénzt vihet haza.

Egy összegben is visszaigényelheti, ehhez az éves adóbevallásnál kell kitölteni a megfelelő sorokat és a NAV vissza­utalja az előző évre járó kedvezmény összegét.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161931_auto_resized.jpg
origo.hu

Kerkez Milos Premier League foci futball kiálltás elpuhulás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714047314
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161973_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába a tábla, alig fékeznek a magyar sofőrök – bevetették a kamerás autót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714047314
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162004_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új, színes poloska jelent meg Magyarországon: ezt teszik a betolakodók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra