Aktuális

Feljelentést tettek Botka László ellen a Szeviép-ügyben

Címkék
politika

Bors

Létrehozva: 2018.11.27.

A Szeviép-ügy "Botka László személyes ügye, Botka László büntetőügye" - jelentette ki kedden Szabó Bálint ügyvéd, a Szeviép egykori beszállítóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki feljelentést tett a szegedi polgármester és Ujhelyi István szocialista politikus ellen.

Frissítve:

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Szeviép-ügy politikusok, rendőri és ügyészi vezetők vezényletével jó előre megkoreografált büntetőügy, amelynek az építőipari cég első fokon elítélt három vezetője csupán mellékszereplője volt.

Szabó Bálint szerint 2008-ban vezető szegedi szocialista politikusok a Szeviép-vezérekkel közösen elhatározták, hogy a vállalkozáson keresztül közpénzmilliárdokat tüntetnek el helyi nagyberuházások során. Megállapodtak abban is, hogy az esetleg adódó büntetőügyeket befolyásukkal visszaélve helyi rendőri és ügyészi vezetőket felhasználva próbálják majd elsimítani - állította a jogász, aki a Szeviép-ügyet maffia-bűncselekménynek nevezte.
 

Ahogy Czeglédy Csabát vagy a Szeviép egyik tulajdonosát és vezetőjét, úgy nemsokára "Botka Lászlót is bilincsben, vezetőszáron fogják elvinni" - fogalmazott a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

Szabó Bálint szerint az ügy egyik kulcsszereplője Ujhelyi István korábbi sofőrje, aki 2008-ban a Szeviép-cégcsoporthoz "ejtőernyőzött", majd segédkezett eltüntetni több száz millió forintot. Ezért kezdeményezte, hogy a hatóságok indítsanak nyomozást a Szeviép egyik leányvállalata, a Biztonsági Üzem Kft. csődjének ügyében is. A cégnél az anyavállalathoz hasonló folyamatok zajlottak le, a kft. is felszámolással szűnt meg, több károsultat és mintegy százmillió forint tartozást maga után hagyva - mondta.

Az ügyvéd kezdeményezte, hogy az önkormányzat hozzon létre vizsgálóbizottságot annak felderítésére, milyen szerepe volt a városnak a Szeviép-ügyben. A Botka László vezette önkormányzat és cégei szerinte 16 milliárd forinttal "tömték ki" a Szeviépet, ebből több mint 10 milliárd kézen-közön eltűnt - közölte Szabó Bálint. Úgy gondolja, tiltott pártfinanszírozás történhetett, és az összeg egy részét a 2010-es önkormányzati kampányban használták föl - tette hozzá.

A jogász kifejtette, a Szeviép-ügyben "nagykoalíció" volt az elmúlt nyolc évben. Ebben az ügyben nem csupán szegedi szocialista politikusok fognak megbukni, hanem a helyi Fidesz vezető és befolyásos politikusaira is "rávetül a gyanú árnyéka" - mondta. A Szeviép-ügyet Botka László és a szocialisták a helyi Fidesz segítsége nélkül nem tudták volna megvalósítani - állította. 

Szabó Bálint szerint ezt támasztja alá, hogy a szegedi fideszes politikusok semmit nem tettek annak érdekében, hogy ne lopják el a pénzeket vagy az alvállalkozókat kártalanítsák. A kormánynak és személy szerint Lázár Jánosnak köszönhető, hogy a károsultak, ha hosszú idő után is, de hozzájutottak a pénzükhöz - hangsúlyozta.

A polgármesteri kabinet által a helyszínen kiosztott közlemény szerint "Szeged nem kér Szabó Bálint hazudozásaiból, a Vasmegyéből ideszerződött provokátor mocskolódásából." Felszólították Lázár Jánost, "ne hergelje tovább a szegedieket, és hívja vissza hamis kutyáját a városból". A közleményben arra kérik a "bukott minisztert", hogy "az aljas és gyáva vádaskodás helyett inkább arról adjon számot, miért szerződött 300 millió forintért Hódmezővásárhely polgármestereként a Szeviéppel".

Bemutatjuk Újhelyi barátját, a szegedi Szeviép-keresztapát

Ahogy arról korábban beszámolt az Origo, kedden első fokon mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság. Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év, Baranyi Sándort hat év szabadságvesztésre ítélte el a Szegedi Járásbíróság első fokon. Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva igyekezett úgy beállítani, mintha nem a baloldal botránya lenne a Szeviép-ügy, nem sok sikerrel. Még a 100 leggazdagabb magyar közé is beverekedte magát Pistriu László, a Szeviép egykori vezére, akit első fokon több mint öt év börtönbüntetésre ítéltek. Pistrui egyfajta keresztapaként hálózta be a szegedi közéletet, a sporton át a médiáig mindenhová elért a keze. Nem mellékesen Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő üzlettársa is volt.

A szegedi Szeviép-ügy egy minősített csődbűntett. A bíróság ítélete szerint a Szeviép-vezérek, Pistrui László, Baranyi Sándor, és Oltványi József magánbankként kezelték a társaságot, és erőn felül adtak kölcsön más vállalkozásoknak, ezeket a kölcsönöket pedig soha nem látták viszont. Éppen ezért arra már nem jutott pénz, hogy kifizessék a kisvállalkozókat. Magyarul: kiszámlázták a cégből a pénzt, a bent lévő forrásokat, és csődbe vitték a céget. 443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal - írja az Origo.

A Szeviép egy sor szegedi, illetve szegedi kötődésű balos politikus politikussal nőtt össze, közülük a legfontosabb Botka László. Botka információink szerint nem tett semmit a csőd megakadályozása és a megkárosítottak kártalanítása érdekében. Sőt, a szocialisták idején folyamatosan pénzzel tömték a céget, 33 milliárd forintnyi közbeszerzést kaptak, ebből 21 milliárdot Szegedről. Bár a kisvállalkozók folyamatosan kopogtattak Botka László ajtaján, hogy "Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket", a szegedi önkormányzat és az akkor szocialista kormányzat még több milliárd forintot adott a Szeviép-nek.

A szegedi keresztapa

A Szeviép-botrány egyik központi figurája Pistrui László. A botrányok kirobbanásakor, azaz2008 és 2010 között a Szeviépet önálló aláírási joggal vezette, egy másik cégben pedig Ujhelyi István, jelenlegi szocialista EP-képviselő üzlettársa volt.A Szeviép a szocialista kormányok idején Szeged egyik legsikeresebb építési vállalkozása lett, amit számos önkormányzati megbízásnak és elnyert közbeszerzésnek köszönhet.

Az igazán nagy botrány 2010-ben tört ki, amikor a Szeviép csődgondnokot kért maga ellen, mivel nem tudta kifizetni az M43-as autópálya építésén dolgozó alvállalkozóit. Amikor 2010. július 27-én elrendelték a felszámolását, a cég már 379 partnerének tartozott, 11 milliárd forinttal. Pistrui László egyébként 2008-ban a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy „tanulják meg, hogy a szerződéseket be kell tartani”.

Többmilliárdos vagyont halmozott fel

Pistrui László számára jó üzlet volt a Szeviép. Mindezt jól tanúsítja, hogy a baloldali körökkel jó viszonyt ápoló vállalkozó a száz leggazdagabb magyart bemutató 2012-es kiadványban 7,3 milliárd forinttal szerepelt. Akkor azt írták róla, hogy az ingatlanfejlesztéssel ugyan nem szakított, de üzleti tevékenységét kiegészítette a vendéglátással.A szegedi közélet meghatározó szereplője Leisztinger Tamással összefogva országos hálózattá akart fejleszteni egy sörözőt és éttermet.

2012-ben úgy jellemezték Pistrui Lászlót, mint akinek a vagyona az elmúlt évben érdemben némileg csökkent. Számos nagyszabású elképzeléséből jó néhány nem valósult meg. Íróasztalfiókjában porosodnak az egyébként uniós támogatást is elnyert szegedi, ötezer nézőt befogadó rendezvénycsarnok, a futballstadion, az uszoda és két bevásárlóközpont tervei. 2013-ban már nem szerepelt a száz leggazdagabb magyar között.

Beszállt a sportba is

Pistrui szeretett volna több sportlétesítményt építeni Szegeden. Mindezeknek a fő oka, hogy a Pick-Szeged mezén is feltűnt a csődbe ment vállalat emblémája, amikor a csapat főszponzora lett a Szeviép 2005-ben. Ebben az évbena csapat tulajdonosa Pistrui László lett, a társadalmi elnöki posztra pedig Ujhelyi István szocialista képviselő, akkor még az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára került be. Pistrui bajnokcsapat építését tűzte ki célul, ami 2007-ben sikerült is. 2008-ban kupát is nyert a Pick, de a következő szezonban elkezdődött a mélyrepülés. 2010-ben a Szeviép fizetési problémái miatt többen távoztak a csapatból, majd Pistrui László is eladta tulajdonrészét.

Így befolyásolta a médiát Pistrui

Pistrui sportbeli tevékenységéről mindent elmond, hogy még mint Szeviép-vezér, apróbb kölcsönöket adott a Délmagyarország akkori főszerkesztőjének, Dlusztus Imre cégének harmincmilliós nagyságrendben. A Magyar Hírlap 2017-es cikkében emlékeztetett rá, hogy Botka László ebben a napilapban nyugtatgatta 2010-ben a Szeviép alvállalkozóit a „kis kényelmetlenség”, a fizetési nehézségek miatt. 

Ujhelyi mélyen hallgat

Jellemző, hogy Ujhelyi István, aki más ügyekben nagyon harcias ellenzéki álláspontot szokott hangoztatni, a Szeviép-ítélet után mélyen hallgat. A Szeviép-ítéletet a szocialista Ujhelyi ez idáig nem kommentálta, és nem is osztott meg Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban semmit. Pedig a múlt hét vezető híre Szegeden és az országban is az volt, hogy csődbűntett miatt börtönre ítélték a Szegedtől baloldali vezetésétől 2005-2009 között 21 milliárd forintot bezsebelő Szeviép egykori vezéreit.

Köztük azt a Pistrui Lászlót, aki különösen bizalmas kapcsolatot ápolt Ujhelyi Istvánnal. Mint ismert, Ujhelyi korábbi sofőrje volt annak a Biztonsági üzem Kft.-nek az ügyvezetője, mely 400 millió forintot kapott a Szeviéptől. A pénzzel a sofőr soha nem tudott elszámolni, és azt nem is utalta vissza az anyacég Szeviépnek. Ujhelyi sofőrje az igazságszolgáltatás előtt csak annyit mondott, hogy nem emlékszik semmire.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711709413
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711709413
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711709413
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek