Bejött a cégeknek Bálint vicces önéletrajza

Az év ön­életrajzát írta meg Budavölgyi Bálint, az egész internet az ő munkáján kacag. 

Az év ön­életrajzát írta meg Budavölgyi Bálint, az egész internet az ő munkáján kacag. 

A 25 éves Bálint junior webprogramozó, aki fél éve szeretett bele a programozásba, de mint írja, ez idő alatt 37 év releváns munkatapasztalatra tett szert. Az is kiderült, hogy dolgozott már Skóciában is, mint pultos: „A helyi sportkomplexumban voltam pultban állós, Colgate-mosolyú, lengyel akcentussal beszé­lő kolléga, két beosztottal. Amikor nem voltak sokan, pasziánszoztam.”

A fiút bombázzák az állásajánlatokkal, csak ott utasították el, ahová ő szeretett volna menni (képünk illusztráció) © Thinkstock

Később erősségeire tér ki a nagykanizsai fiú, ilyennek tartja a páratlan végtagi differenciáltságot, vagyis „Egy időben tudom a fejemet simogatni, és a másik kezemmel paskolni a hasamat.”

Becsületes jelentkezőként gyengeségeire is kitér, miszerint Bálint képtelen megnyalni a kö­nyökét, és csak részegen beszél csehül.

A Bors elérte a fiatal pályakezdőt, aki elmondta: százhatvanan keresték meg azóta.

Bálint webprogramozó állást keres, de nem Máltán

– Eredetileg a lakóhelyemen néztem ki két állást, ahová kénytelen voltam önéletrajzot írni. Úgy gondoltam, nagyon rosszul mutatna, hogy semmilyen releváns munkatapasztalatom nincs, sem egy befejezett munkám. Valahogy ebből született meg ez az ön­életrajz, amit egy honlapon csináltam meg. Az ironikus, hogy az eredeti két munkahely, amit ki­néztem, visszautasított. Ezután elkezdett terjedni a neten az oldalam, és 160 e-mailt kaptam, többsége nagyon komoly. Persze volt, aki ácsnak vagy festőnek hívott, mondván szórakoztató lehetek. De örülnék, ha a lakóhelyemről is jönne, mert nagyon vonzó Málta vagy Amszterdam, de szívesen maradnék itt, Nagykanizsán – mesélte a kreatív szerző a Borsnak.

Videón küldje el a jelentkezését!

Az álláskeresésnek megvannak az írott és íratlan szabályai – már ami az önéletrajzot illeti. Érdemes minél lényegretörőbben fogalmazni: végzettség, az álláskeresés szempontjából szükséges készségek kiemelése, korábbi releváns munkatapasztalat felsorolása, fizetési igény. Emiatt aztán a legtöbb önéletrajz ugyanolyan lesz: unalmas. – A vicces és kreatív önéletrajzoknak kétségkívül nagyobb a sikere, de nem mindig tartalmazzák azt az információt, amire a munkáltatónak szüksége van – mondja Kurtán Klára karriertanácsadó. – Egy közgazdászhoz vagy jogászhoz semmiképpen nem illik, de a kreatív szakmákhoz igen. Kortól is függ, az idősebbeknek inkább egy visszafogottabb weboldalt és egy videót javasolnék, ami most nagy divat – mondja a szakember.