Aktuális

Bárki ihatja a sportitalt

Bors

Létrehozva: 2019.08.16.

Ön tudja, mire jó a sportital? Manapság egyre felkapottabb termékről van szó, mégis sokan nincsenek tisztában azzal, valójában mire való.

Manapság ko­moly iparágak épülnek a sporttevékenységekre, például a fu­tásra. Megannyi reklám harsogja, hogy még a hobbisportolónak is szüksége van sportitalra. De miért?

– Az izotóniás, vagyis sportital lényege, hogy magas az ásványianyag-koncentrációja, így nem hígítja fel a sejtekben lévő vizet, hiszen megegyezik annak sűrűségével – mondta el a Borsnak Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. Ez tulajdonképpen annyit is jelent, hogy jobban hidratálnak, mint a víz.

– Alapvetően egy egyszerű üdítőről van szó, amihez adalékanyagokat adnak. Úgy mint az aroma, ízesítőszer, étkezési sav, színezék és az említett ásványi anyagok – sorolta a szakember, aki úgy tapasztalja, hogy mostanában démonizálják a sót, pedig a szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van rá. Sportolás közben izzadunk, ezzel nemcsak vizet veszítünk, hanem ásványi sókat is, többek között ezeket pótolja ez a típusú ital.

Szomjúságérzet előtt igya!

Olyan értékes vitaminok és nyom- elemek találhatóak bennük, mint a kalcium, kálium, magnézium, cink. Fogyasztásuk indokolt lehet hirtelen bekövetkező nagy mennyiségű vízveszteség esetében, például hányás, hasmenés, izzadás.

Veszélyesek az adalékanyagok?

Amint az átlagember meglátja a termékek csomagolásán, mennyi adalékanyagot tartalmaznak, rögtön teszik is vissza.

– A vásárlók többsége ódzkodik az adalékoktól. Nem vagyok adalékanyag-párti, mi például igyekszünk természetes technológiákkal készíteni az italokat, de az adalékok nem azért kerülnek bele a flakonba, hogy ártsanak, hanem hogy biztonsággal lehessen fogyasztani őket, és tetszetősebbek legyenek az üvegek. Sokkal több káros anyagot viszünk be a levegővétellel nap mint nap, mint amennyit ezekkel az üdítőkkel hosszú évek során. Az egészségre káros mennyiséget nem is képes az ember bevinni a szervezetébe ezekkel az italokkal. Bárki számára fogyasztható termékekről van szó, tele vannak vitaminnal. Szakmai megítélésem szerint azonban nem indokolt az ártöbblet – mondta el Traszkovics Zsolt.

Miben más, mint a koffeines?

Sportital vagy energiaital? Mindkettő energiát ad a testnek, de teljesen máshogy. Utóbbival vigyázni kell, főleg, ha gyerekről vagy fiatalról van szó, mert ugyan az alap ott is a mezei üdítő, de serkentőanyagokkal megspékelve. Ez lehet koffein vagy taurin. Mindenképpen böngéssze át a címkét, az minden információt tartalmaz. Az italok, de még az ásványvizek is laboratóriumi vizsgálaton esnek át, hogy a címke megfeleljen a valóságnak.

– Akad például olyan csapvíz Magyarországon, ami jobb minőségű, és akár több ásványi anyagot is tartalmazhat palackos társánál. Tehát részesítsük előnyben a csapvizet a pet-palackos vizek helyett, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkat – javasolja Traszkovics Zsolt.

A márkát meg kell fizetni

Egyes áruházláncok saját márkás termékei azért olcsóbbak, mert nincs rajtuk a reklámok költsége. Ezek egyébként legtöbbször ugyanazzal az eljárással és ugyanott készülnek, mint drágább társaik, annyi a különbség, hogy a költségesebbek tetszetősebb csomagolást kapnak. A szakemberek szerint elég egy harsány színű ital vagy címke, és már működik is a mágia.

– Gyakran végzünk kóstoltatást. Előfordul, hogy ugyanazt a terméket kínáljuk végig a résztvevôknek különböző csomagolásokban. Még szép, hogy az ízlik nekik jobban, ami szebbnek, drágábbnak néz ki. Amikor eláruljuk, hogy mindegyik ugyanaz volt, nem győznek csodálkozni – árulta el az élelmiszermérnök.

Kell az orvos engedélye

Ha valamilyen emésztési rendellenességgel vagy csökkent vese­működéssel küzd, a fo­gyasz­tással kapcso­latban egyeztessen kezelőorvosával.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714107908
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162281_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163717_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk – A CPAC Hungary a konzervatív erők egyik legfontosabb rendezvényévé vált + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714107908
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros