Balhé nélkül lezajlott az idei Budapest Pride vonulás

Egyre gyűlik a tömeg az Andrássy úton, a legtöbben igyekeznek az árnyékba húzódni. Megjelent Helyszíni tudósításunk a 2016-os Budapest Pride-ról.
Egyre gyűlik a tömeg az Andrássy úton, a legtöbben igyekeznek az árnyékba húzódni. Megjelent Helyszíni tudósításunk a 2016-os Budapest Pride-ról.

17:30 Elérte célját, Kossuth teret a menet. Attrocitások nélkül zajlott a vonulás.

16:40 Az Oktogonnál villamos megállónál bámészkodók várták a menetet. Attrocitás nem történt.

16.35 Lassan az Oktogonhoz érnek a vonulók. Szól a zene, mindenki nyugodt. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a rendőrök minden keresztutcánál felvonultak, gyakorlatilag hermetikusan elzárva a menetet.

16:15 Elindult a menet, benne az izraeli nagykövettel, Ilan Morral, akit hat civil ruhás vesz körül. Minden mozdulatát követik, nem engedik hozzá közel az embereket. Az első kamion előtt egy rendőrsofal vezeti a menetet.

16:00 A tömeg még mindig nem indult el. A menet előtt körülbelül 100 méterre egy padon várja az indulást Bauer Tamás. A volt SZDSZ-es politikus a Borsnak elmondta: természetes, hogy itt van, ezzel fejezi ki a szolidaritását. Szerinte a mostani kormányzás alatt az LMBTQ emberek megítélése romlott, egyebek mellett a nemrég elfogadott családjogi törvény hatására.

© MTI

15:45 Zsúfolásig telt az Andrássy út és a Hősök tere és Munkácsy utca közötti szakasza. Az emberek egymást kérdezgetik, hogy mikor indulnak, van aki zászlókat lenget, de a legtöbben inkább magukat legyezgetik a kánikulában.

A szervezők adományokat gyűjtenek a hangosításra.

Előzmények:

Nehéz volt eljutni a Pride helyszínére, gyakorlatilag csak gyalog érdemes megközelíteni a helyszínt.

A rendőri készültség hatalmas. Tudósítónk szerint a helyzet olyan, mintha a pápa vagy az amerikai elnök érkezne hazánkba, többszáz rendőr vonult fel a menet kíséretére.

Az Andrássy út és Dózsa György út kereszteződésében sárga mellényes szervezők ellenőrizték a felvonulni készülők táskáját. Újságíróknak elmondták, hogy szúró-vágó eszközöket keresnek, de a nyitott folyadékos üvegeknek sem örülnek.

Egy "Zala megyei LMBTQ" feliratú táblát tartó lány elmondta: ez az első alkalom, hogy a zalaiak hivatalosan is képviselhetik magukat, köszönhetően az LMP egyik programjának. Fruzsi és Cintia nagy izgalommal várják az első Pride-jukat.

Kicsivel odébb egy "Ne buzizz!", illetve egy "A foci sem hagy hidegen" feliratot tartó fiatalember elmondta, az utóbbi években mindig eljön a Pride-ra. Lénárt Marcell középiskolai angol tanár. Saját bőrén érzi a diszkriminációt, elmondta azonban, hogy sokat változott a melegek helyzete az elmúlt néhány évben. Állítása szerint középiskolában még elképzelhetetlennek tartotta, hoyg előbújjon (felfedje, hogy meleg), mára azonban javult a megítélésük. Szerinte a folyamat lassú, de megállíthatatlan, öt év múlva már a mostaninál is jobb lesz a helyezte.

Három óra előtt nem sokkal öt kamion sorakoztt fel az Andrássy út Hősök tere felöli végén. A menet eleje a Munkácsy utca és az Andrássy kereszteződésétől indult. Itt a vezető kamion előtt két rendőrauó állt be, ezek mellett egy rendőri mikrobusz, amelynek tetején egy kamera pásztázza a tömeget. A mikrobusz mögött egy rendőr kézikamerával is veszi a sokaságot.

A tömegben feltűnt egy "A keresztények a melegekért" táblával álló álló férfi. András elmondta, hogy a melegek és a keresztények közti párbeszédet szeretnék elősegíteni. Úgy véli, véget kéne vetni ennek a kulturális háborúnak, amit folytatnak ellenük, ezért vannak itt.

Nem sokkal fél négy előtt megérkezett Lendvay Ildikó és Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő.

Kunhalmi tudósítónknak elmondta: ez a negyedik vagy ötödik alkalom, hogy jelen vannak a Pride-on. "Amikor gyűlöletkampányra lehet politikát építeni, akkor nekünk itt a helyünk. Mindenkit anya szült - tette hozzá.

A vezető kamion oldalára funérlemezből kivágott testeket erősítettek fel, amelyek fején egy-egy fényképet ragasztottak Orbán Viktorról, Tarlós Istvánról, Kövér Lászlóról és Áder Jánosról.