Azt mondták, tolószékesként hal meg hamarosan a 2 éves - tévedtek!

A kétéves newcastle-i Taylor Davisonról azt hitték az orvosok, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért nemsokára kerekesszékbe kerül és korán véget ér az élete - írja a Daily Mail. 24 éves édesanyja, Stephanie Rossiter azt mondta a lapnak, hogy fiát titokzatos fiúnak hívták, a betegsége miatt. “Azt gondoltuk, rövidke életét kerekesszékben tölti majd, és férjemmel arra számítottunk, hogy előbb utóbb leállnak a főbb szervei és meghal.”

A szülőknek nem volt könnyű dolga, hiszen el kellett fogadniuk, ami rájuk várt, mindezt úgy, hogy a kis Taylor ennek a terhét ne vegye észre rajtuk. A kisfiú első tünetei hirtelen és a semmiből jöttek. Áprilisban egyszer csak nem tudott felállni, nem tudta tartani magát. A szülők azonnal hívták a mentőket. Ahogy beértek a gyerekkel, rángatózni kezdett és ezt követően újra kellett éleszteni. Mikor magához tért, már nem tudott nyelni sem. Agyi CT-t végeztek rajta, egy sor vérvizsgálatot, majd az eredményeket elküldték egy genetikusnak.

A szakember szerint a tünetek egyértelműen a mitokondriális betegségre utaltak, amely sejtszintű energia termelés hiányát mutatja, vagyis nem képesek a beteg sejtjei emiatt megfelelően működni. Attól függően súlyos a kór, hogy hány és milyen sejtet érint és hol vannak a szervezetben. A kisfiúnál az agyat, az izmokat a májat és a szívet, illetve a vesét érintette a szakember szerint.

A gyereket ezután már célirányosan vizsgálták, akkor derült ki, nem is ez a baj, hanem a B7 vitamin hiánya, amelynek a tünetei megegyeznek a mitokondrális betegség összes tünetével. A kisfiú néhány hét alatt teljesen rendbe jött, miután kapott B7 vitamint, szülei pedig még mindig alig merik elhinni, hogy nem kell örökre elbúcsúzniuk legnagyobb kincsüktől.

A biotin - B7 vitamin egyébként nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is. Aki megfelően táplálkozik, nincs szüksége a pótlására.

A mitokondriális betegség ezzel egy krónikus, genetikai rendellenesség, amely akkor jelentkezik ha a sejtekben a mitokondriumok nem termelnek elegendő energiát a saját DNS-ük ( genetikai állományuk) károsodása miatt. Elsőre könnyű összetéveszteni a tünetek alapján a két kórt. Az utóbbi gyógyíthatatlan, kezelése szintén vitaminokkal történik.