Aktuális

Azt csinálta, amit több milliárd nő, de ő majdnem belehalt

Bors

Létrehozva: 2016.10.25.

Katrina Shelton 16 évesen már az életben maradásért küzdött, miután egy tampontól toxikus sokk szindrómát kapott. Az orvosok már a legrosszabbra  készítették fel családot, amikor a műtőbe tolták.

Katrina Sheltont 16 éves korában megérintette a halál. Bár egy kicsit gyengének érezte magát, a lány a sűrű tanítási nap miatt végül felkelt és elindult otthonról. Délelőtt 10 órakor azonban már nagyon rosszul érezte magát. Elmondása alapján alig bírta nyitva tartani a szemét, végül annyira rosszul lett, felhívta édesanyját, vigye haza.

Miután az egész napot és éjszakát átaludta, Katrina másnapra jobban érezte magát és újra iskolába ment. De ahogy előző nap, most is rátört a rosszullét. Erőtlenség és fáradság vett rajta erőt, majd hirtelen hányni kezdett.

“Felhívtam anyukámat, ezúttal azonban már egyenesen az orvoshoz vitt. Mind azt hittük, egyszerű influenzáról van szó, így haza mehettem pihenni” - mesélte Katrina. A lány tünetei másnap is folytatódtak, rákövetkező nap azonban állapota hirtelen majdnem tragikusra fordult.

“Felkeltem, de nem tudtam a jobb oldalamat mozgatni. Sem a lábam, sem a karom nem mozdult. Kezdtem pánikba esni” - emlékezett vissza a lány. Miközben édesanyja, Jennifer Shelton (37) sürgette, hogy elinduljanak a kórházba, a lány hirtelen összeesett a fürdőszobában.

“Nem tudom, mi történt, de anya valahogy elvitt az autóig. Magamtól nem tudtam járni.”

A lány édesanyja és nevelőapja Mike Arambula (46) a Michigan állambeli Lansing városában található kórházba szállították a tinédzsert, ahol az orvosok közölték a kétségbeesett családtagokkal, a lány súlyos beteg. Katrina szervezete ekkor hirtelen összeomlott, a szülők az orvosok mellett állva nézték végig, ahogy próbálják ismét normális szintre hozni a lány kritikusan alacsony vérnyomását.

“Ha csak egy kicsivel később érünk be, valószínűleg már nem élnék, olyan alacsony volt a vérnyomásom. Ezen az első, kritikus napon az orvosok felkészítették a családomat a legrosszabbra” - tette hozzá a lány.

Az orvosi stáb végül stabilizálta Katrina állapotát, aki ezt követően két napra az intenzív osztályra került. Habár sikerült az életveszélyt elhárítani, a szakemberek továbbra sem tudták, pontosan mi okozta a lány válságos állapotát.

Csak később derült ki, a lány szervezete az úgynevezett toxikus sokk szindróma következtében omlott össze, melyet Katrina esetében feltehetően egy tampon okozott. A toxikus sokk szindróma egyébként egy, a szervezetbe jutó baktérium miatt okozhat, akár halállal végződő betegséget.

“Az orvosok nem voltak biztosak benne, mi is történt. De azt mondták, ne használjak a jövőben tampont. Szinte sokkot kaptam a hírtől. Látod a figyelmeztetést a csomagoláson, de sosem gondolnád, hogy ez veled is megtörténhet. Azt hiszed, ez csak egy ijesztő felhívás, amit minden eshetőségre odaírnak” - folytatta a lány.

Katrina esete szerencsésen végződött, négy nappal kórházba kerülése után már hazamehetett. “Egy vasárnapi reggeli napon mentünk haza. Egy ideig még légzéskönnyítő gyógyszereket kellett szednem, mivel az életmentő kezelés során annyi folyadékot kaptam, hogy a tüdőm megsérült. Ennek ellenére kedden más újra suliban voltam.”

Az eset óta három év telt el, szerencsére Katrina semmilyen maradandó egészségügyi károsodást nem szenvedett. Ennek ellenére a mára 19 éves pszichológia szakos diákot orvosai eltanácsolták a tampon használatától.

“Az orvosok megkértek, egy ideig ne használjak újra tampont. Két évvel az eset után végül úgy döntöttem, ismét használni kezdem ezt a módszert. Nem sokkal később az ágyon fekve rosszul lettem és teljesen bepánikoltam. Nem akarom, hogy újra megismétlődjön az eset. Szeretném, ha az emberek komolyabban vennék a figyelmeztetést a csomagoláson. Meglehet, ha anno körültekintőbben elolvastam volna a dobozon feltüntetetteket, nem kerültem volna bajba. Szerencsés lenne, ha az emberek a tünetekkel is tisztában lennének és tudnák, mi a teendő rosszullét esetén.”

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155463_auto_resized.jpg
origo.hu

Az év legröhejesebb öngólját hozta össze a magyar származású focista csapata - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27348_resized.jpg?avcount=1713874511
origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148654_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A trágár DK-s Gyurcsány-kitűzővel a mellén olyan gyorsan menekült, hogy azt még Szoboszlai is megirigyelné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154922_auto_resized.jpg
vg.hu

Ruandába telepítik az elfogott illegális migránsokat a britek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27350_resized.jpg?avcount=1713874511
origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153755_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Leesik az állad: Teljesen átalakult Nagy Melanie - Videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713874511
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152587_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lotfi Begi feleségének új kollekciója tarolt a Next Top Model Hungary lányainak körében

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya