Aktuális

„Az út mellett fekve találtam rá, megszakadt a szívem, de továbbmentem”

Bors

Létrehozva: 2017.09.14.

Ismerős helyzet? Sokan nem tudják, mi a teendő, ha egy bajba jutott állattal találkozunk. Akad, aki elfordítja a fejét, de vannak, akik mindent megtesznek a segítségre szoruló négylábúakért.

Rossz hír, de Magyarországon nincs olyan ingyenes szolgálat, ami központilag foglalkozna állatmentéssel, a szállítással és a gyógyítással egyaránt. A forgalmas utak mentén naponta látni sérült, illetve elhullott állatot, de nem mindenki tudja, kihez kell fordulni, ha segíteni szeretne. Központi állatmentő nincs, ahogy a menhelyeknek sem kapacitásuk és pénzük az állatok begyűjtésére. Többnyire lelkes önkéntesek végzik ezt a munkát, de a jó hír az, hogy akadnak szervek, akik segítséget nyújtanak vészhelyzet esetén.

Elütött állatok bejelentése

A 2016-os adatok szerint Magyarországon 100 ezer gazdátlan kutya él, mivel a menhelyek és a gyepmesteri telepek befogadási képessége véges, rengeteg állat cselleng az utak mentén, nem beszélve az otthonukból elszökött kutyákról. Az út mentén csatangoló ebek (és más állatok) könnyen balesetek áldozataivá válhatnak, ami általában a szenvedésekkel teli biztos halált jelenti számukra, mivel kevés esetben kapnak segítséget. Ha az úttesten, utak mentén elütött állattal találkozunk, mi is tehetünk érte.

Az országos közutakon elütött állatokról a megyei közúti igazgatósághoz kell bejelentést tenni, itt huszonnégy órás diszpécser ügyelet van. A bejelentést a diszpécserszolgálat fogadja és rögzíti, és ők is intézkednek a továbbiakban. Ha már nem túl késő, akkor sem kell ottfelejteni a testet, amíg az autók széthordják maradványait, a településen belül a helyi önkormányzat kötelessége a közterületen lévő állattetem elszállítása. 

Ha bármilyen állatal baleset történik a fővárosban, az Állategészségügyi Telepet kell hívni (06-1-280-6832) és ők intézkednek, akár sérült az állat, akár már elpusztult.

Vészhelyzetben hívható a 112-es telefonszám, amiről – tévesen – sokan azt gondolják, állatokkal kapcsolatos ügyekben nem igénybe vehető, kizárólag emberekkel kapcsolatos eseteknél hívható, de ez tévedés. A DSVSA szerint ugyanis, ha élő, sérült vagy sebesült állatot látunk az úttesten vagy az út szélén, a készenléti felügyelethez a (112-es segélyhívó szám) kell fordulni.

Mi is segíthetünk a még élő, de bajban lévő állaton: minden esetben óvatosan kell megközelíteni, hogy félelmében vagy fájdalmában ne támadhasson. Ha van lehetőség rá, az állat száját gézzel, valamilyen textillel az előbi ok miatt szintén érdemes bekötni. Ezután tegyük pokrócra, vagy kisebb állat esetén akár egy kartonra, valamire, ami stabilizálja. Ezzel emeljük fel, nehogy súlyosbítsuk a sérüléseit, így pedig már szállíthatjuk. Ilyen esetben nekünk kell az orvosi költségeket állni.

Mi a teendő, ha kóbor ebet látunk?

Hívjuk a következő számok valamelyikét: 06 (1) 301-7500 vagy 06 (1) 347-0830

A főváros közigazgatási határain belül kóbor, talált, elkobzott, veszettség gyanús háziasított állatfajok bejelentése ezeken a számokon történik. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának telepéről tudni kell, ez nem egy menhely, hanem gyepmesteri telep, ahol 94 férőhellyel gazdálkodnak. 

Vadállatmentés

Előfurdulhat, hogy nem sérült kutyával és cicával akad dolgunk, hanem egy vad társukkal, de ilyenkor sem kell tétlennek maradni.

A Földművelésügyi Minisztérium útmutatása alapján mentésre szoruló védett állat megtalálásakor a helyszín szerinti természetvédelmi hatóság értesítendő. A telefonszámok listája megyékre bontva itt található.

A Magyar Madármentők Alapítványt a Budapesti Állatkert alapította, ők a nevükkel ellentétben nem kizárólag madarakkal foglalkoznak, és évente több ezer vadon élő madarat, kisemlőst, hüllőt mentenek meg a biztos pusztulástól. Avarégetésben megperzselt sünök, fészekből kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak rájuk, de ők sem tudnak a baleset helyszínéhez kivonulni, nyitvatartási időben a Fővárosi Állatkert főkapujához, ezen túl a Állatkert Gazdasági portájához kell menni a sebesült állatokkal.

Ha egy sérült madár akad utunkba, a Magyar Madártani Egyesület honlapján minden fontos tudnivalót megtalálunk. Mivel a többi szervezethez hasonlóan a szállítást ők sem tudják vállalni, de részletes leírást találunk a biztonságos befogás menetéről, valamint egy listát, hogy kihez vihetjük a talált madarat.

Állatkínzás

Ha nem baleset szemtanúi lettünk, hanem állatkínzásról értesültünk, bejelentést kell tenni:

Az Országos Állatvédőrség honlapjánFacebook-oldalán.

Állatkínzás azonnali bejelentése: 70/636-6230

Állatkínzás esetén a rendőrséget is értesíteni kell a 112-es hívószámon. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714009513
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714009513
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714009513
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében