Az Iszlám Államtól védik Budapesten a brit kormányfőt

A legszigorúbb védelmet kapja David Cameron brit kormányfő Budapesten. A különleges intézkedésekre az Iszlám Állam fenyegetései miatt van szükség. 
A legszigorúbb védelmet kapja David Cameron brit kormányfő Budapesten. A különleges intézkedésekre az Iszlám Állam fenyegetései miatt van szükség. 

Munkalátogatásra érkezik hazánkba David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön. A fokozott védelmi szint életbe lépése esetén nem csak kordonokkal, de megerősített fegyverzettel, páncél­autókkal, ütközőcsapatokkal, helikopterekkel és mesterlövészekkel jár.

A TEK adja a limuzint

A legmagasabb, egyes védelmi szinten a rendöröknek folyamatosan viselni kell golyóálló mellényeket, tűzszerészcsapat és állandó mentőszolgálat is készenlétben áll. Az útvonalon – amin Cameron és küldöttsége elhalad – minden rejtett zugot ellenőriznek.

Ilyen fokozott védelmet Vlagyimir Putyin orosz államfő kapott tavalyi magyarországi látogatásakor, de ez a szint lépne életbe akkor is, ha Obama amerikai elnök, az izraeli államfő vagy a pápa érkezne hazánkba. Cameron a TEK páncélozott limuzinjában járja majd a fő­várost.

Védelmét főként magyar, kisebb részben brit testőrök látják el. Cameronnak egyébként a protokoll szerint csak a kettes, Merkel német kancellárt is megillető védelem járna. Ezt emelték meg az Iszlám Állam miatt.

Kevesebb pénzt akar

Cameron Orbán Viktorral tárgyal majd. Azért lobbizik, hogy enyhüljenek az EU belső szabályai. Így például Angliában munkát vállaló külföldi gyereke ne kapjon automatikusan támogatást. A britek idén szavaznak arról, hogy a szigetország az EU tagja maradjon-e. Orbán lenne az út ahhoz, hogy a V4-ek, köztük a briteknél hatalmas számban dolgozó lengyelek is Cameron javaslata mögé álljanak.

Húsz percet szán Áderre

A brit miniszterelnök ezután Áder János magyar államfőhöz látogat a Sándor-palotába, ahol európai uniós munkaügyekről biztosan nem lesz szó, hiszen a protokoll szerint Áder rang­ban az angol miniszterelnök felett áll.

A magyar államfővel csupán tíz-húsz percre találkoznak. A legfôbb esemény az lesz, amikor Cameron átadja II. Erzsébet angol királynő üdvözletét.