Aktuális

Az ember nagyon kreatív volt, ha kegyetlen kivégzéseket kellett kitalálni

Bors

Létrehozva: 2018.11.14.

Valerianus császár szájába forró aranyat öntöttek, Dózsa György fejére tüzes koronát raktak. Ezekhez a kivégzési módokhoz képest egy máglyán élve el­égetés szinte kegyes halál volt. Az ember a történelem évezredei során a halálnemek kitalálásában is meglehetősen kreatívnak bizonyult.

Vasfogókkal marcangolták

1514-ben volt Magyarország történelmének legnagyobb parasztfelkelése. A véres eseményről, a lázadást vezető Dózsa Györgyről rengeteg mítosz kering. A legismertebb az, ami szerint a parasztkirályt a felkelés után példátlan kegyetlenséggel, tüzes trónra ültetve végezték ki. Ez Petőfi Sándor A nép nevében című verse nyomán került be a köztudatba, de nem teljesen fedi a va­lóságot.

Dózsa halála kétségtelenül szörnyű volt, hiszen izzó vaskerékkel koronázták meg, kiéheztetett katonáit pedig arra kényszerítették, hogy egyenek a még élő vezetőjük húsából. Közben vasfogókkal tépdesték a testét, amelynek maradékát végül felnégyelték.

Beszédes, hogy a kivégzést még a nem éppen Dózsa oldalán álló udvari történetíró, Istvánffy Miklós is szörnyű büntetésnek tartotta: „…György sem nem sírt, sem nem jajgatott, sem nem félt. Csak ezeket [értsd: katonáit] gyalázva, mert ő nevelte őket, kutyakölyköknek nevezte, s azután elhallgatott. Miután újra meg újra tüzes vasfogókkal szaggatták, végül is, nem bírva tovább elszenvedni az elviselhetetlen fájdalmakat, kilehelte lelkét.”

Arany a torokba

Az időszámításunk szerint 253-tól 260-ig uralkodó római császár, Valerianus kivégzése első hallásra talán Dózsa Györgyével vetekszik. Egy olyan módszerrel ölték meg, amit később a spanyol inkvizítorok is kedveltek: forró aranyat öntöttek a torkába.

Egy holland patológuscsoport ki is próbálta ezt a brutális eljárást, de az emberi áldozatot egy mészárszékről beszerzett borjúgége helyettesítette. A gége vízszintesen rögzített végét papírral tömték be, majd 750 gramm olvasztott ólmot öntöttek bele. Az ólom beöntésekor hatalmas gőzfelhő áramlott ki a gége mindkét oldalán, a nyomás pedig kilökte a papírdugót. Tíz másodpercen belül az ólom újra megszilárdult, és teljesen kitöltötte a gégét. Ezután mikroszkópos vizsgálattal megállapították, hogy a torok nyálkahártyája teljesen leégett, és az izomszövet egy centiméter mélyen megfőtt, illetve megsérült. A kutatók szerint a korabeli kivégzéseknél a halál gyorsan beállt, mert az olvadt fém és a keletkező gőz szétrepesztette a tüdőt és a belső szerveket, az áldozat pedig szempillantás alatt megfulladt. Vagyis bármilyen kegyetlen halál volt ez, legalább gyorsan bekövetkezett.

Tűzhalál bronzba zárva

Akragaszi Fálarisz időszámításunk előtt 570. és 555. között uralkodó görög türannosz volt, azaz zsarnok, alkotmányellenesen hatalomra jutott egyeduralkodó a görögök által alapított szicíliai városban, Akragaszban. Ő készíttetett magának egy bronzbikát, hogy abban süssön meg idegeneket és gyűlölt személyeket szabad tűz felett. A kivégzés elszenvedőjének velőt rázó ordítása a bika bőgéseként volt hallható. Fálarisz első áldozata állítólag maga a bikát megalkotó művész volt, de a kegyetlenkedések végül visszaszálltak a türannoszra. A legenda szerint a bukása után – egyedül vagy az anyjával együtt – maga is a bikában lelte tűzhalálát. A kínzóeszközt utána a tengerbe dobták.

Rojtos szárnyú sas

A legismertebb viking hős, Ragnar Lothbrok (akiről a nagy sikerű Vikingek című tévésorozat is szól) a legenda szerint egy kígyókkal teli veremben lelte halálát, ahová Aelle northumbriai király parancsára dobták be. (Northumbria egy állam volt a kora középkori Angliában a 7. század és a 10. század között.) Ragnar fia, Csonttalan Ivar bosszút állt apja halála miatt, és a szörnyű vérsas kínzással küldte a másvilágra az ellenséges királyt. A vikingek rituális kivégzései között is kegyetlennek számító módszer – ha szabad így fogalmazni – igen látványos volt. A még élő áldozatot arccal a földre fektették, majd egy késsel, karddal vagy bárddal sas alakú vágást ejtettek a hátán, és a lapockánál felnyitva lehámozták a húst. A hátsó bordákat eltörték, utána kihajtották vagy kifordították, esetleg eltávolították, és a keletkezett lyukakon kiemelték az áldozat tüdejét. A két tüdőlebenyt szárnyakat formázva terítették a hátra. A végeredmény egy véres, rojtos szárnyú sasra hasonlított.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141550_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143247_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142412_auto_resized.jpg
hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713573610
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713573610
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól