Aktuális

Az édesítőszerek stroke-ot okozhatnak

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.04.22.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, mint az aszpartám, nagyobb bajt okoznak, mint a cukor. Napi egy diétás kóla már tönkre teheti az arté­riá­kat – derült ki egy kutatásból.

Forrás: Thinkstock

Napi egy diétás kóla is kockázatos

A kutatók 4537 dolgozó felnőttet vizsgáltak, akik már elmúltak 43 évesek. A 90-es években kezdték a megfigyeléseket és több mint tíz évig követték nyomon az alanyokat. Volt aki cukros, volt aki diétás üdítőt ivott. Azoknál, akik napi legalább egy vagy több diétás italt fogyasztottak, háromszor nagyobb volt a kockázata annak, hogy stroke  vagy demencia alakuljon ki. Míg azoknál, akik a cukros italokat itták rendszeresen, ez a kockázat nem volt kimutatható. Persze a kutatók nem bátorítanak arra, hogy az utóbbit fogyasszuk.

Mindig olvassuk el a címkét!

Az egyik legismertebb üdítőgyártó cég, felmérve az igényeket, piacra dobta az úgynevezett zöld, vagyis sztíviás kólát, hisz a sztívia az egyik legtermészetesebb cukorpótló. A dolog szépséghibája, hogy az italba cukor és más édesítőszer is került. Ezzel jócskán becsapva a fogyasztókat. 

Becsapják az agyat

Az édes ízű italok piacának negyedét teszik ki a diétás italok, de egyre több bizonyíték van arra, korántsem olyan egészségesek, mint korábban gondolták. Sőt a fogyást sem segítik. Ellenkezőleg, inkább elősegítik az elhízást azáltal, hogy becsapják az agyat az édes íz érzékelésével, így az agy cukorreceptora úgy érzékeli, mintha valódi cukros dolgot fogyasztana.

Nem minden cukormentes

Sokan úgy vélik, hogy ha egy termék címkéjére az van írva, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz és cukormentes, az ugyanazt jelenti, de ez nem így van. Az előbbi azt jelzi, hogy a gyártó nem adott cukrot a termékhez. A gyümölcslevek többségéhez például nem adnak cukrot, de maga a gyümölcs valódi cukortartalma benne van a dobozban. De számos hozzáadott cukor nélküli termék tartalmaz mesterséges édesítőszereket és cukoralkoholokat, például fruktózt vagy szorbitot. 

Igyunk inkább tiszta vizet!

Matthew Pase, a bostoni egyetem neurológiai osztályának vezetője szerint a tanulmány eredményes volt, de még több kutatásra van szükség ezen a területen. – Bár nem találtunk összefüggést a stroke vagy a demencia és a cukros italok fogyasztása között, ez biztosan nem jelenti azt, hogy ez az egészséges irány. Javasoljuk inkább, hogy az emberek vizet fogyasszanak rendszeresen cukros vagy mesterségesen édesített italok helyett. 

Pusztítást okoz az artériákban

A kutatók úgy vélik, hogy az olyan mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok, mint például az aszpartám és a szacharin és más alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek is – szemben a cukorral édesített italokkal – károsítják a véredényeket, pusztítást okoznak az artériákban, emiatt alakulhat ki végül szívelégtelenség, stroke és demencia.

A sok adalékanyag rossz hatással van

– Az élelmiszeripar sajnos fokozatosan hozzászoktatta a fogyasztókat a sós és az édes  ízekhez – mondja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszervegyésze.

– Például a kenyér esetében 25 év alatt duplájára nőtt a sótartalom, de hasonló a helyzet a húskészítményeknél, amelyekbe cukor kerül. Jó lenne, ha szép fokozatosan leszoknánk a túl sós, túl édes ízekről. Egy időben arra inspirálták a feldolgozókat, hogy a mesterséges édesítőszerek irányába menjenek el. De azt tudni kell, hogy a mesterséges édesítőszerek napi fogyasztása korlátozott, tehát ha sok élelmiszerben alkalmazzák, nagy a valószínűsége, hogy aki ezeket fogyasztja, túllépi az ajánlott napi beviteli mennyiséget. Azt pedig nehéz mérni, hogy a sokféle adalékanyag, mint egy koktél, milyen hatással van az emberi szervezetre. Mindenesetre fontosak további kutatások.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143247_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132288_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713572111
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713572111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145447_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109901_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szomorú: nem vált valóra Diana hercegné utolsó kívánsága

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól