Az édesítőszerek stroke-ot okozhatnak

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, mint az aszpartám, nagyobb bajt okoznak, mint a cukor. Napi egy diétás kóla már tönkre teheti az arté­riá­kat – derült ki egy kutatásból.
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, mint az aszpartám, nagyobb bajt okoznak, mint a cukor. Napi egy diétás kóla már tönkre teheti az arté­riá­kat – derült ki egy kutatásból.

Napi egy diétás kóla is kockázatos

A kutatók 4537 dolgozó felnőttet vizsgáltak, akik már elmúltak 43 évesek. A 90-es években kezdték a megfigyeléseket és több mint tíz évig követték nyomon az alanyokat. Volt aki cukros, volt aki diétás üdítőt ivott. Azoknál, akik napi legalább egy vagy több diétás italt fogyasztottak, háromszor nagyobb volt a kockázata annak, hogy stroke vagy demencia alakuljon ki. Míg azoknál, akik a cukros italokat itták rendszeresen, ez a kockázat nem volt kimutatható. Persze a kutatók nem bátorítanak arra, hogy az utóbbit fogyasszuk.

© Thinkstock

Mindig olvassuk el a címkét!

Az egyik legismertebb üdítőgyártó cég, felmérve az igényeket, piacra dobta az úgynevezett zöld, vagyis sztíviás kólát, hisz a sztívia az egyik legtermészetesebb cukorpótló. A dolog szépséghibája, hogy az italba cukor és más édesítőszer is került. Ezzel jócskán becsapva a fogyasztókat.

Becsapják az agyat

Az édes ízű italok piacának negyedét teszik ki a diétás italok, de egyre több bizonyíték van arra, korántsem olyan egészségesek, mint korábban gondolták. Sőt a fogyást sem segítik. Ellenkezőleg, inkább elősegítik az elhízást azáltal, hogy becsapják az agyat az édes íz érzékelésével, így az agy cukorreceptora úgy érzékeli, mintha valódi cukros dolgot fogyasztana.

© Thinkstock

Nem minden cukormentes

Sokan úgy vélik, hogy ha egy termék címkéjére az van írva, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz és cukormentes, az ugyanazt jelenti, de ez nem így van. Az előbbi azt jelzi, hogy a gyártó nem adott cukrot a termékhez. A gyümölcslevek többségéhez például nem adnak cukrot, de maga a gyümölcs valódi cukortartalma benne van a dobozban. De számos hozzáadott cukor nélküli termék tartalmaz mesterséges édesítőszereket és cukoralkoholokat, például fruktózt vagy szorbitot.

Igyunk inkább tiszta vizet!

Matthew Pase, a bostoni egyetem neurológiai osztályának vezetője szerint a tanulmány eredményes volt, de még több kutatásra van szükség ezen a területen. – Bár nem találtunk összefüggést a stroke vagy a demencia és a cukros italok fogyasztása között, ez biztosan nem jelenti azt, hogy ez az egészséges irány. Javasoljuk inkább, hogy az emberek vizet fogyasszanak rendszeresen cukros vagy mesterségesen édesített italok helyett.

© Thinkstock

Pusztítást okoz az artériákban

A kutatók úgy vélik, hogy az olyan mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok, mint például az aszpartám és a szacharin és más alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek is – szemben a cukorral édesített italokkal – károsítják a véredényeket, pusztítást okoznak az artériákban, emiatt alakulhat ki végül szívelégtelenség, stroke és demencia.

A sok adalékanyag rossz hatással van

– Az élelmiszeripar sajnos fokozatosan hozzászoktatta a fogyasztókat a sós és az édes ízekhez – mondja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszervegyésze.

© MTI

– Például a kenyér esetében 25 év alatt duplájára nőtt a sótartalom, de hasonló a helyzet a húskészítményeknél, amelyekbe cukor kerül. Jó lenne, ha szép fokozatosan leszoknánk a túl sós, túl édes ízekről. Egy időben arra inspirálták a feldolgozókat, hogy a mesterséges édesítőszerek irányába menjenek el. De azt tudni kell, hogy a mesterséges édesítőszerek napi fogyasztása korlátozott, tehát ha sok élelmiszerben alkalmazzák, nagy a valószínűsége, hogy aki ezeket fogyasztja, túllépi az ajánlott napi beviteli mennyiséget. Azt pedig nehéz mérni, hogy a sokféle adalékanyag, mint egy koktél, milyen hatással van az emberi szervezetre. Mindenesetre fontosak további kutatások.