Az anyját kutatta, mert senki sem mondta meg neki, hogy már évek óta halott

Octaves Sylvernek kegyetlen gyerekkor jutott a Kongói Köztársaságban. Nem volt könnyű felnőni egy polgárháború sújtotta országban, de gyerekként megszokta, hogy a lövöldözések idejére az asztalok alá kell bújni, ő pedig örömmel mutatta meg a legjobb búvóhelyeket a családjának. Azonban már 3 évesen apjával úgy döntöttek, hogy a jobb élet reményében odébbállnak, Gabonban próbáltak szerencsét.

Innentől elvesztette a kapcsolatát az otthon maradottakkal, sokáig nem hallott testvéreiről, anyjáról, sőt, még édesapját is elvesztette. Nem sokkal később már a nagynénje vette gyámsága alá, és vele utazott el Új-Zélandra is, már 15 évesen. Hamiltonban telepedett le, és családjával teljesen megszakadt a kapcsolata.

A complex life: How Octaves Sylver went from war zone orphan to Hamilton dancer

"My story is a complicated one," Octaves Sylver warns as he tries to explain how a happy childhood in West Congo ended with him as a 15 year old orphan boarding a plane to New Zealand. When he was 7, Sylver laughed as he crawled under tables while bullets flew overhead.

Egy család fogadta be, ahol teljesértékű tagként kezelték, új anyja, apja, testvérei lettek. Teltek az évek, és Sylverben felmerült, hogy megkeresi gyökereit, amelyektől a fegyveres konfliktus szakította el.

„Szükségem volt valamiféle bizonyosságra, nem volt könnyű idegenek közé beilleszkedni, alkalmazkodni más családjához úgy, hogy azt sem tudod, a tieddel mi van” - mondta Sylver, aki egy népszerű televíziós műsor producereihez fordult, miután megtudta, családja nem is értesítette arról, hogy anyja már menekülésük után nem sokkal elhunyt. Bár évekig tartotta a kapcsolatot a tágabb család tagjaival, még az a rokona sem mondta el neki anyja halálát, akivel letelepedett Új-Zélandon.

A fiú a hip-hop táncban éli ki önmagát, és igyekszik a táncba belevinni afrikai gyökereit is.

„Az emberek az én életkoromban nem is tudják, milyen szerencsések, nem tudják, milyen szülő nélkül felnőni” - mondta az afrikai születésű fiatal.

„A család egyszerűen úgy döntött, hogy megkímél a fájdalomtól, amivel úgysem tudtam volna mit kezdeni, de most én úgy érzem, hogy túl sokáig voltam távol tartva ettől az érzéstől” - vallotta be Sylver, aki szerint családja nem érdeklődött anyja halálának a körülményeiről.

A fiatal szerint éveken keresztül élt abban a hitben, hogy anyja él, csak nem tud róla, elmondása szerint máshogy is alakulhatott volna az élete, ha már korábban elmondják neki anyja halálát. Azt mondja, soha nem gondol utódra, mert a számára olyan fontos gyökereiről valójában semmit nem tud, ahogy mondja, neki fontos, hogy majd gyerekeinek elmesélhesse, honnan származik - írja a Stuff.