Aktuális

Átok ül a Győri Nemzeti Színházon

Fái

Létrehozva: 2017.07.04.

Elképesztő profizmusról tettek tanúbizonyságot háromezer néző előtt a színészek, akik harminc helyszín helyett ugyanabban a díszletben játszottak egy rossz motor miatt.

Forrás: MTI

Az ország legnagyobb forgószínpada mondta fel a szolgálatot vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a Dr. Zsivágót adta elő a Győri Nemzeti Színház társulata. A színészek azt hitték, a pénteki zuhogó eső után rosszabb már nem jöhet. Óriásit tévedtek.

– Vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpad esti előadásán jártunk, a Dr. Zsivágón, amit Forgács Péter rendezett. Fél óra után le kellett állítani a darabot, mert bekrepált a forgószínpad – mesélte az egyik néző, Lehoczki Péter a Borsnak. – Pedig ez egy musical, sok táncossal. Forgácsnak kellett kiállnia és elnézést kérnie. Nagyon ideges volt, de fegyelmezte magát. Azt mondta, így nem tudják folytatni az előadást, megpróbálják megjavítani. Húsz percig kísérleteztek, hiába. Akkor 21.50 lehetett, aztán jött Forgács, hogy nem sikerült, de azért végigjátsszák forgószínpad nélkül. Megígérik, hogy apait-anyait beleadnak. És meg is tették. Kifejezetten élvezetes előadás volt. A színészek tényleg profik voltak, észre sem lehetett venni, hogy nem forog a díszlet. Csak biztos jobb is lehetett volna.

A csúszás miatt voltak néhányan, akik elmentek, de akik maradtak, óriási tapssal jutalmazták a mostoha körülmények közt brillírozó színészeket.

– Két előadást játszottunk, a péntekit zuhogó esőben. Mertük a vizet a zenekari árokból, de megtartottuk, mert a nézők nem mozdultak. Vasárnap elromlott a forgószínpad. Úgy látszik, átok ül a szabadtéri előadásainkon, vonzzuk a bajt – legyint lemondóan Forgács Péter rendező. – Nem akarok senkire se mutogatni. Tíz perce ment a darab, amikor megállt a forgószínpad, keresztül-kasul, átlósan és nem modult többé. Le kellett állítanom az előadást. Befordítottuk a díszletet, és mivel nem sikerült megjavítani, ugyanazon a helyszínen, díszletben játszottuk végig a darabot. Pe­dig legalább harminc színváltás lett volna. De szerencsére a nézők többsége azt sem tudta, hogy baj van, olyan tökéletesen improvizáltunk. A címszereplő, Fejszés Attila a Kisalföldnek mondta el, milyen volt ezt a színpadon végigélni, végigcsinálni:

– Az esküvői jelenettel forgott volna be a színpad, amikor feleségül veszem Tonját, de kilencven foknál nem mozdult tovább. Ott álltunk gyöngyöző homlokkal egymásra nézve, mit tegyünk? Vittük tovább a jelenetet, majd Péter leállított és bejelentette, hogy műszaki hiba történt. Né­hány perc szünet után közölte a nézőkkel, hogy elromlott a forgószínpad, de az előadást megtartjuk. Színészként maximális koncentrációt igényelt, hogy miközben játszik az ember, már azon gondolkodjon, hogyan viszi tovább mozgásban a jelenetét. Semmi sem úgy volt, ahogy lennie kellett volna. Emelem a nem létező kalapomat a kollégáim előtt, hogy nagyobb bakik nélkül, sikerrel jöttünk haza.

Jelek voltak, előadás előtt negyven perccel egyszer már lerobbant a forgószínpad, de sikerült újraindítani, négyszer-ötször is. A Bu­dapesti Nyári Fesztivál igazgatója, Bán Teodóra szerint ilyen gond bármikor előfordulhat ott, ahol gépek vannak.

– Ez az ország legnagyobb forgószínpada, amit sok helyen használtak már jelentős produkciókban, külföldön is. Ezúttal az egyik motorja a hatból úgy gondolta, hogy nem működik. Ez nem szerencsés, de a nézők így is kiváló előadást láthattak. Én is ott ültem a vendégeimmel, akik észre sem vették, hogy mi volt a probléma. Forgács Péternek köszönhető, hogy nem károsodott, teljes pompájában lement az előadás.

Balesetek előadás közben

Néha előfordulnak a világot jelentő deszkákon durva balesetek. Peremartoni Krisztina Júlia szerepében sosem gondolta volna, hogy az ikonikus jelenet közben leszakad alatta az erkély és a karját töri. Gálffi Lászlót pedig a II. Richárdban egyszer a nyílt színen szúrták le. Ugyanis elromlott a trükkös kellék kés, a penge nem csúszott be a nyélbe. A Jézus Krisztus, szuper­sztár előadásán pedig a Júdást alakító Sándor Péter öngyilkossági jelenete sikerült túl tökéletesre. Nem tudni, kinek a hibája, de a színész rosszul akasztotta a nyakába a kötelet, nem sikerült kibújnia belőle, ezért orvost kellett hívni hozzá.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714110610
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162281_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714110610
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros