Aktuális

Aszkorbinsavat is vehet C-vitamin helyett

Bors

Létrehozva: 2019.05.08.

Sokat spórolhatunk, ha aszkorbinsavat íratunk fel receptre a készen kapható C-vitamin-tabletták helyett. Ugyanakkor hátránya is van az olcsóságnak.

Forrás: iStock

A megbetegedéses időszaknak még közel sincs vége, sokan védik szervezetüket 
C-vitaminnal – főleg a mostani időjárásban –, amit amúgy is ajánlott egész év­ben fogyasztani, hisz rengeteg jótékony hatása van. Fontos azonban tudni: a C-vitamin és az aszkorbinsav valójában ugyanaz. 

– Kémiai öszszetételük nem különbözik egymástól, az egyik a tudományos, míg a másik a hétköznapi neve ennek az antioxidánsnak – szögezte le a Borsnak Gyermán Anna gyógyszerész. – Így a hatóanyag is ugyanaz, csak formai különbségek vannak a termékek között.

A tabletta formájú ké­szítményeket C-vitaminnak, a poralapúakat aszkorbinsavnak nevezzük, és jó ha tudjuk: ezt a kü­lönb­séget meg is fizettetik velünk. A Bors utánaszámolt, mennyibe kerül 1000 milligramm hatóanyag akkor, ha tablettaként vesszük és menyibe, ha „nyersen”, azaz porként. Van ám különbség.

Vesekövet is okozhat

A C-vitaminról mindenki tudja, hogy olyan vitamin, amit nem lehet túladagolni. Ugyanakkor mégis lehetnek kel­lemetlen mellékhatásai, emiatt érdemes odafigyelni a napi mennyiségre, mert vesekövet okozhat.

– Átlagosan egy felnőtt embernek naponta 100 milli­gramm C-vitaminra van szüksége. Az 1000 milligrammos dózis, csak nagyon legyengült állapotban ajánlott, és nem rendszeresen, mert ha ekkora mennyiség mellett nem viszünk be elegendő folyadékot – felnőttek számára napi 2-3 liter ajánlott –, akkor a C-vitamin vesekövet okoz – hívta fel a figyelmet a szak­értő.

De mivel a legtöbben 1000 milligrammos kiszerelésben vásároljuk, ebben a mennyiségben hasonlítottuk össze az aszkorbinsav illetve a C-vitamin néven vásárolható termékek árát.

Kétszer drágább a tabletta

A boltokban vagy az interneten megvásárolható, olcsóbb 1000 milligrammos C-vitamin-készítményekért átlagosan 20 forintot kérnek tablettánként. Az aszkorbinsavból 2 grammot, azaz egy csapott mokkáskanálnyit kell bevegyünk, ezért átlagosan 10 forintot kell fizetnünk.

C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök:

Száz gramm termékben ezek a zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak aszkorbinsavat (milli­grammban): csipkebogyó (400), fenyőtű (200), petrezselyemlevél (185), pritamin (180), zöldpaprika (125), káposzta (87), barack (50), citrom (45), burgonya (24).

– A poralakú aszkorbinsavval az a baj, hogy nagyon érzékeny. Hamar megbarnul, könnyen veszít hatóanyagtartalmából. Ezen kívül tudni kell, hogy ez egy sav, ezáltal megmarja a fogakat és gyomorbántalmakat is okozhat. De ha ezekkel tisztában vagyunk, és odafigyelünk, jó választás ez is a C-vitamin pótlására – mondta a gyógyszerész.

A termékek árát sok minden befolyásolja. A tablettás vitaminokkal sokkal több előállítási munka van a por alapúhoz képest. Ezeken általában van egy védőréteg, ami nemcsak a gyógyszert védi, de minket is a benne lévő hatóanyagoktól. A bevonat gondoskodik arról, hogy ott szívódjon fel a vitamin a szervezetünkben, ahol kell. A minőség is árképző. A gyógyszerek bevizsgálása nagyon költséges – ezen kívül persze a márkát, a reklámokat is nekünk kell megfizetnünk.
Nem csak patikában kapható

Régen mindenki a gyógyszertárba ment bizonyos dolgokért. Ma már a drogériák térhódításával ez megváltozott. A gyógyszerekre és azok alapanyagára vonatkozó kémiabiztonsági szabályok szigorodtak. 

– A gyógyszerkönyvi alapanyagok önmagukban történô kiadására különleges szabályok vonatkoznak, ezeket gyógyszerként, vény nélkül csak akkor lehet kiadni, ha a szabványos vénymintagyûjteményben szerepel az önmagában kiadható mennyiség és az általános adagolás. Az aszkorbinsav és számos más gyógyszerek alapanyagául szolgáló vegyület nem szerepel ezen a listán, így ezek önmagukban vény nélkül, bevételre szánt alapanyagként nem adhatók ki – tájékoztatta a Borsot dr. Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke, hozzátéve: orvos által felírt recept szerint lehet vásárolni még mindig.

Az ét­rend-kiegészítőkre nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a gyógyszerekre. A gyógyszertárak pedig jobban odafigyelnek arra, miket forgalmaznak, és megbízható beszállítókkal dolgoznak

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1713999012
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1713999012
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1713999012
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155270_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében