Antarktisszal is rádiózott Tibor

Manapság, amikor mindenki kábelen, műholdról vagy interneten veszi a tévéadást, sőt akár távoli rádióadók műsorait, kevés embernek van fogalma arról, mi célt szolgálhat valakinek a kertjében egy húsz méter magas, forgatható antenna. Zúgó Tibor udvarán ugyanis egy ilyen áll. A férfi a Facebook-korszakban is hű maradt régi hobbijához, a rádióamatőrködéshez.

Zúgó Tibor 1975. óta szörföl a rádióhullámokon. Az internetkorszak előtt a rádióamatőrködéssel nyílt ki a világ

A távolságot, mint üveggolyót

Az amatőr rádiózást a szocializmusban csak klub, illetve a Magyar Honvédelmi Szövetség berkein belül lehetett művelni. A lényege: nagy teljesítményű, rövidhullámú rádió-adóvevővel a civil használatra átengedett frekvenciatartományban véletlenszerű kapcsolatokat vadászni, mintha találomra hívnánk telefonszámokat. Alapvetően nem a beszélgetés a cél, hanem minél távolabbi amatőrökkel kapcsolatot létesíteni.

– 1975-ben, amikor 15 évesen elkezdtem Győrben a középiskolát, szerveztek egy rádióamatőr-tanfolyamot, és beíratkoztam. Abban az időben otthonról nem, csak a rádióamatőr-klubból tudtam rá­dióz­ni, és először a környező országok amatőrjeivel vettem fel a kapcsolatot, az­tán tágult a világ – idézte fel a Borsnak Tibor. Azóta is megszállottja a műfajnak, hiába lehet ma már egy okostelefonon ausztráliai rokonnal videochatelni. 335 „országgal” létesített már kapcsolatot, ami úgy jön ki, hogy a rádióforgalmazásban külön számolják a szigeteket, még ha valamely országhoz tartoznak is.

– Olyan távoli helyekkel sikerült kapcsolatot teremtenem rövidhullámon, mint Japán, Új-Zéland, az óceániai szigetek, az Északi-sark vagy az Antarktisz. Nagy szó olyan expedíciókkal összeakadni az éterben, amelyek különleges helyekre mennek. Az általános nyelv az angol, de a morze is működik még. Hiszen ha a hang nem jön tisztán, arra biztosan lehet számítani.

Kertjében húsz méter magas antenna áll

Tibor minden szabadidejét, főleg az éjszakáit a hobbija tölti ki.

– Az átlagember szemében bogarasnak tűnhetek, ezért nagyon hamar el szoktam mondani mindenkinek, hogy ez a szenvedélyem. Biztos vagyok benne, hogy a technika fejlődése nem fogja eltüntetni a rádióamatőröket. Természetesen én is használom a Skype-ot, a mobilt, de a rádiózáshoz kell a műszaki tudásom, és jár vele a váratlanság is. Ez adja a sikerélményt – mondta a férfi.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.