Aktuális

Amit biztosan nem tudott: így kell okosan a hűtőbe pakolni 

Bors

Létrehozva: 2016.09.07.

A kutatók szerint a legtöbb család hűtőjében vannak penészes zöldségek és maradékok, rohadt felvágottak, amelyek a kukában végzik. Csak Nagy-Britanniában 7 tonna élelmiszer landol évente a szemétbe, és ennek jó része megelőzhető lenne, ha mindenki tudná, mit hova kell pakolni a hűtőben és rendesen be is állítanák a hőmérsékletet- írja a Daily Mail.

Az élelmiszerek 75%-a ugyanis azért megy tönkre, mert túl hideg vagy túl meleg van a hűtőben, de ha rendesen be lenne állítva a gép, egy kisebb vagyont megspórolhatna az ember.  

Benti hőmérséklet

Az közismert tény, hogy a hűtő alján lévő polcokon van a leghidegebb, de az kevésbé, hogy a hőmérséklet bent nem állandó. A szakértők szerint egy háztartási hűtőben 0-4 fok között kell lennie az átleghőmérsékletnek. Ez ugyanis megakadályozza az olyan baktériumok szaporodását, amely károsak az egészségre. Viszont fontos, hogy ne a minimum mellett döntsünk - vagyis ne 0 fok legyen bent -, mert az vízes alapú élelmiszerek így könnyen megfagyhatnak.

Minél több dolgot tart a hűtőben, annál nehezebben biztosítja a gép a kiválasztott hőfokot, ezért amit nem kell, ne tartson sosem hűtőben. Ha nagyon hideg van bent, és kevés dolgot tárol éppen, akkor érdemes egy-két korsó vizet betenni, hogy ezzel vegye el az élét a hidegnek. Az az ideális, ha csak háromnegyed részig van feltöltve, mert úgy a levegő megfelelően tud a hűtőben áramolni, így jól tud működni a rendszer.

Bár sok modellben van beépített hőmérő, a szakemberek szerint érdemes venni és beletenni egyet, mert sokkal megbízhatóbb, ráadásul egy-egy polcot külön is meg tud mérni vele. 

Mit hova?

A keménysajtokat akár 10 fokon is lehet tárolni, így ezeket felülre tegyük. A saláták 5-6 fokon huzamosabb ideig bírják, így nem érdemes a gyümölcsök közé tenni az alsó polcra. A banánt azonnal vegye ki a hűtőből, ugyanis azt például nem szabad betenni, mert hamarabb bebarnul a hidegtől. A kenyérre is igaz ez, a keményítőre sincs jó hatással a hideg, hiszen a keményítő cukorrá változik a hidegben, így az ízét és az állagát is rossz irányba befolyásolja. A bogyós gyümölcsöket az őszibarackot és a szilvát is kapja ki a hűtőből, mert csak rosszabb lesz az íze, ha ott tartja. 

A maradékokat a felső polcon kell tárolni, jól lezárt dobozokban. A főtt rizst gyorsan tegye be, mert nem gondolná, de az tényleg hamar mérgezővé tud válni, hiszen gyorsan szaporodik benne a Bacillus cereus. - Ez egy  tok nélküli baktérium, spórákat csak oxigén jelenlétében képez, amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek. Az otthoni ételmérgezések mintegy 5 %-ért felelős a rizs. -

Ha kibont egy konzervet, semmi esetben se tegye vissza a hűtőbe, a fém nemcsak kellemetlen ízt ad majd az ételnek, de a konzervdobozban lévő vegyszerek is reakcióba kezdenek lépni a élelmiszerrel, amely így még az egészségére is káros lehet. Soha semmit ne tartson nyitva a hűtőben, ez az egyik legfontosabb szabály. A ketchup a mustár és a lekvár addig ne kerüljön be, amíg nem nyitotta ki, még véletlenül sem, ugyanis csak foglalja a helyet. 

Ha biztonságos hűtőszekrényt szeretne, havonta ki kell tisztítani meleg szappanos vízzel - nem mosószerrel - és évente egyszer le kell engednie. 

Gyümölcsöt mosatlanul tegyen az alsó polcra, és a leghidegebb rekeszbe tegye a tejtermékeket a nyers húsokkal - halakkal - egyetembe. A középső polcokon van a tojások helye, a pácolt húsoké az olajbogyóé is minden ehhez hasonló élelmiszereké.

A felső polcon a borokat, a maradékokat, a készételeket és a magvakat tartsa. A hűtő ajtajában narancslevet, majonézt, lekvárt, mustárt önteteket. Ha a narancslé frissen facsart, akkor az alsó polcon a helye. Ugyanígy az ajtóba tehető  - legfelülre - a vaj és a lágysajtok.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714110610
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162281_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714110610
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros