Amikor bekattan valaki az elutasítástól

A visszautasítás miatt végzett gyerekkori szerelmével a kakucsi férfi. Mi vezethet oda, hogy valaki mészárlással reagáljon arra, hogy nemet mondanak neki? Ezt jártuk körbe!
A visszautasítás miatt végzett gyerekkori szerelmével a kakucsi férfi. Mi vezethet oda, hogy valaki mészárlással reagáljon arra, hogy nemet mondanak neki? Ezt jártuk körbe!

A pszichológus Csehák Hajnalka hallott a konkrét esetről, de általánoságban is úgy fogalmazott: ha valaki képtelen feldolgozni a szégyen­érzetet, amelyet a visszautasítás okoz az extrém reakciókat válthat ki. A szakember szerint az ilyen személyiségtorzulás mögött nagyon gyakran tudatmódosító szerek rendszeres használata áll a háttérben.

© Fotó: Bors

– Az embernek meg kell tanulnia késleltetni a vágyait, ezt pedig gyakran nem tanítják meg a szülők a gyermekeiknek. Tévesen értelmezik a mindent megadást, így a fiatalok nem tudnak küzdeni, és megbirkózni sem tudnak azzal, ha valami nem úgy alakul, ahogyan ők szeretnék – mondta Csehák, aki arra is kitért, miért rejtette el a lány holttestét a gyilkos. A pszichológus szerint ha valaki nem vállalja a tettét, sőt megkísérli eltüntetni a nyomokat, akkor soha nem kellett felelősséget vállalnia korábban, megkímélték ettől.

© Fotó: THS

– Ha a tettes tényleg bánja, akkor vállalja a cselekedete következményeit is – tette hozzá a szakember.
Mint ismert, a fiatal gyilkosa gyerekkora óta szerelmes volt a lányba, ám a kapcsolat nem teljesedhetett ki, Vivien barátként tekintett rá. Mindez felveti, lehet e barátság férfi és nő között? A pszichológus kategórikus választ ad:

– Nincs barátság nő és férfi között, mert az egyik fél minden esetben többet gondol bele a kapcsolatba. Nagy valószínűséggel szerelmet vagy szexuális vonzalmat érez valame­lyikük, amelyet elfojt annak érdekében, hogy a másik közelében maradhasson. Vagyis férfi és nő között mindig érdekkapcsolat van. Ha bevalljuk, ha nem...

A szégyenérzet a legnagyobb ellenség

Végh József kriminálpszichológus szerint sok esetben tragikus végkifejletet hoz, ha valaki képtelen feldolgozni, elfogadni a visszautasítást. Az pedig már csak személyiségfüggő, hogy milyen választ ad a visszautasításra. Ha agresszívebb hajlamú, akkor a szégyenérzet extrém esetekben az erőszakhoz is elvezethet.

A konkrét esetről szólva: Végh József szerint a gyilkos K. Bálint Facebook-profilképe is árulkodó, amelyen egy fegyverrel szerepel. És sokat mondó az előzetes letartóztatásnál tapasztalt reakciója is, amikor egyszerűen bemutatott az őt fényképezőknek és az újságíróknak.

© Fotó: Vadnai Szabolcs