Ami magyar, az már nem is kell?

Volt egyszer egy jobaházi nemes, báró és gróf, XIV. századi, dunántúli eredetű, magyar nemesi család. Az értékeik most szinte csak kallódnak. Ha tudja, mentse már meg!
Volt egyszer egy jobaházi nemes, báró és gróf, XIV. századi, dunántúli eredetű, magyar nemesi család. Az értékeik most szinte csak kallódnak. Ha tudja, mentse már meg!

Eladó a Dőry család háza. Az egykori tulajdonosok Mikszáth Kálmán Különös házasság című művéből lehetnek ismerősek. 15 millióért most bárki beköltözhet a kúriába! A szekszárdi borvidéken, Kisdorogon található ingatlan egészen mesés múlttal rendelkezik.

Az ingatlan a már említett ősi Dőry család tulajdona volt, melynek egyik legkiemelkedőbb családtag Lajos tábornok volt, aki Tolnában vármegyei hivatalt viselt, kiváló hadi érdemeit követően pedig vezérőrnagyi rangban nyugalmazták 1886-ban.

Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényében e Dőry család tagjait szerepelteti, de a valóságos házasság és későbbi pereskedés valós eseményeit teljesen megmásítva.

A regénybeli báró Dőry István és leánya, Dőry Mária mintaadója a girincsi kastély ura, gróf Dőry Gábor és leánya, Dőry Katalin. Dőry Katalin házassága gróf Buttler Jánossal a valóságban önkéntes volt, csak később romlott meg, a házastársak későbbi több évtizedes pereskedése során Buttler ügyvédei koholták a házasságra kényszerítés vádját. A regény és a valóság összevetését a család leszármazottja, Dőry Ferenc, az Országos Levéltár igazgatója 1931-es könyvében végezte el eredeti dokumentumok alapján.

A kétszintes kúria L alakú épületének fő szárnya étterem, rendezvényterem, mellette konyha és kiszolgáló helyiségek kialakítására is alkalmas. A mellékszárny pedig szobáknak, fürdőszobáknak felel meg. Az épület alatt pince van, melyben szórakozásra alkalmas termeket, borpincét lehet berendezni. Itt vagyunk a szekszárdi borvidék szívében. A kúriát egyébként valaha park vette körül.

A ház, egyelőre kissé sivár belső állapotáról további képek az Ingatlanbazár.hu oldalán érhetőek el.