Aludjon Ön is a mátrai kilátóban!

Se toalett, se bekötött víz nincs a galyatetői kilátóban, mégis az angol turisták kedvence lett az olcsó, különleges hevesi kirándulóhely.
Se toalett, se bekötött víz nincs a galyatetői kilátóban, mégis az angol turisták kedvence lett az olcsó, különleges hevesi kirándulóhely.

A túrázók tökéletes, mégis olcsó pihenőhelyeként ajánlja a brit sajtó a különleges galyatetői kilátót, az Országos Kéktúra kedvelt állomását. A Daily Mail külön kiemeli, hogy mindössze öt és fél fontért (2200 forintért) tölthetnek el egy éjszakát a kilátóban, ahol három jókora szoba is van. Igaz, jegyzik meg, se bekötött víz, se vécézési lehetőség nincs az építményben, de nagyon jól lehet aludni a deszkákra kiterített hálózsákokon.

Az egyes kabinokban egyszerre hat ember is elfér, a csomagokat külön helyiségekben is lehet tartani. Az épület felső részében pedig színes körablakok vannak, aminek köszönhetően a belső terek csodás fényjátékban pompáznak. A kilátó a lenyűgöző kilátás miatt is különleges élményt nyújt – írják –, mert az egykor 17 méteres épületet nemrég harmincméteresre magasították. Mivel a vasbeton kilátó eleve ezer méter magasan épült, a tetejéről a Mecsekig, a Magas-Tátráig is ellátni, amit a cikk egyébként csak erődnek és hegyeknek nevez. Az 1939-ben átadott kilátó átalakítására azért volt szükség, mert a kilátószintet a fák az elmúlt évtizedekre már szépen túlnőtték.

© Fotó: MTI

Az építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték újra. 2015-ben a Legjobb épület díját is elnyerték a Média Építészeti Díjon.