Aktuális

Álomnyaralásból rémálom - erre figyeljen, ha utazási irodával üdül

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.07.04.

Ismét csődbe ment egy utazási iroda, a pórul járt utasok szállás és ellátás nélkül külföldön ragadtak. Mit tehetünk azért, hogy a hasonló helyzeteket elkerüljük, és az álomnyaralás ne váljon rémálommá?

Egyre több az illegális utazási iroda

Mintegy százmillió forintra becsülik szakértők azt az összeget, amennyivel az engedély nélkül működő utazásszervezők évente megrövidítik a legális utazási irodákat, az államot és a fogyasztókat. Egyre több csaló utazásszervező jelenik meg csábítóan olcsó hirdetésekkel az interneten vagy az újságokban, és jellemzően a piaci ár töredékéért kínálnak utakat.

Kötelező a vagyoni biztosíték

A zugirodák nem rendelkeznek a törvényességet garantáló regisztrációs számmal, és nem szerepelnek a hatósági nyilvántartásban. Ügyfeleikkel nem olyan szerződést kötnek, mint a legális irodák, amelyekben számos, az utast védő garancia szerepel. Ezek az utaztatók nem rendelkeznek kötelező vagyoni biztosítékkal, így anyagi bukásuk esetén a biztosító nem kártalanítja a pórul járt utasokat, ma már a zugirodák száma megközelíti hatósági engedéllyel bejegyzett utazási irodákét, amelyekből jelenleg 1200 működik.

Feketén ne utazzon

Az utazási irodák működését kormányrendelet szabályozza. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége évek óta intenzív lobbi tevékenységet folytat az engedéllyel rendelkező utazási irodák versenyhelyzetét jelentősen befolyásoló jogosulatlan utazásszervezőkkel szemben is. A döntéshozók felé többször jelezték a problémát, hangsúlyozva, mekkora adókiesést is jelent ez a magyar költségvetés számára, illetve többször felhívták arra a figyelmet, milyen veszélyt jelent a „fekete” utazásszervezők tevékenysége az utasokra nézve.

Mit tehet, akit kár ért?

A károsult utas jelezheti elégedetlenségét, kártérítési igényét egy adott utazási irodával szemben, ha dokumentumokkal igazolni tudja az utazás valóságát, illetve azt, hogy őt valóban kár érte. Elméletben minden utazási iroda ellenőrzésre kerül az aktuális állami nyilvántartás szerint, amelyből kiszűrhető, hogy egy utazási iroda valós-e vagy sem.

Előfordul a csőd

– A Green Travel a legális utazási irodák közé tartozott – mondja Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének kommunikáció és marketing bizottságának tagja. – Ahogy más gazdasági szektorban, így itt is sőt ritkábban, előfordul, hogy egy cég csődöt jelent. Komoly ellenőrzés és felelősség biztosítási rendszer működik. Az utazás szervezőknek évente kétszer kell jelenteniük a forgalmukat és ez alapján kell egy bankban letétet elhelyezniük, vagy egy biztosítóval szerződést kötniük. Ez garantálja, hogy ilyen esetekben kártalanítsák az érintetteket.

A biztosító dönt

A Green Travel hivatalos honlapján egy közleményt adott ki, melyben tájékoztatja ügyfeleit, hogy  nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, és nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit. A társaság vagyoni biztosítékát az UNIQA Biztosító Zrt. szolgáltatja. A szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A kárenyhítés módjáról a biztosító dönt. A társaság utazási szerződés szerinti kötelezettségeinek teljesítése érdekében szükséges intézkedések megtétele iránt – a társaság vagyoni biztosítékának terhére – a Kormányhivatal intézkedik a biztosítóval együttműködve. Az utasok a társaság kötelezettségeinek elmulasztásából eredő igényeiket közvetlenül a biztosítóval szemben érvényesíthetik. A társaság kéri, hogy igényeiket a biztosítónál jelentsék be.

Olvasssuk el a szerződést

– Fontos hangsúlyozni, hogy a kártérítés csak azoknak jár, akik utazási csomagot vásároltak. Tehát, aki csak egy repülőjegyet, vagy csak szállást fizetett, nem fog kapni kárterítést – folytatja a szakértő. – Először azokról fognak gondoskodni, akik kin ragadtak, azután pedig azokról, akik el sem tudtak utazni már. Ha szeretnénk elkerülni a hasonló helyzeteket, alaposan olvassuk át az általános szerződést. Fontos, hogy bejegyzett utazásszervezőnél fizessük be az utunkat. Ezek listáját megtaláljuk az mkeh.gov.hu oldalon. (Próbáltuk elérni a Uniqa Biztosítót is, de csak a Green Travel károsultjai számára rögzített hangfelvételt tudtunk végighallgatni.)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163079_auto_resized.jpg
origo.hu

A legjobb jelenetek András Ferenc filmjeiből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714066513
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162560_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A feleségem nem akar visszamenni dolgozni, annyira lusta"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147582_auto_resized.jpg
vg.hu

Brit címlapra került a Duna Aszfalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160800_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!