Aktuális

Álom marad az álommunkaerő

B. P.

Létrehozva: 2016.10.10.

Forrás: Illusztráció/Thinkstock

Felkötheti a gatyáját az, aki egyszerre akar megfelelni az összes, beosztottról alkotott főnöki elképzelésnek, lévén azok sokszor önmaguknak is ellentmondanak. A Bors a legfontosabb tényezőket vette górcső alá.

Fiatal és tapasztalt

Egy pályakezdő lendülete, energiája csodákra képes, a tapasztalata pedig abban segít, hogy nemcsak az egyszerű, de az összetett feladatok, illetve problémák sem bénítják le, nem szorul vezetői segítségre, hatékonyságával és életkorával véletlenül sem lassítja a munkafolyamatot. A helyzet az, hogy egy fiatal, már csak az életkorából adódóan sem rendelkezhet elég tapasztalattal. Azt megfelelő vezető alatt és kollégák között eltöltött évek során szerezheti meg.

Megfizethető

Komoly adóvonzatok mellett nem könnyű kigazdálkodni a munkabért, s ha időnként anyagi juttatásokkal is szeretné lelkesíteni vagy jutalmazni a munkaadó az emberét, jó, ha már az elején nem száll el a beosztottal a ló. Ezért sokan szerény, de még éppen nem sértő fizetést ajánlanak. Közben egy tavalyi felmérés szerint a pályakezdő diplomások 235 ezer forintos nettó bért tartanak elfogadhatónak, s 375 ezer forintnál éreznék úgy, hogy megbecsülik őket. Ráadásul a külföld is csábító...

Örök független

Egy párkapcsolattal csak a gond van. A rózsaszín köd és a szerelmi válság viharfelhői elterelik a figyelmet a munkáról. S ott az esetleges gyermekvállalás! Akkor aztán elszabadul a pokol: szülési szabadság, kialvatlanság, óvodai határidők, gyermekbetegségek – minden értelemben. Legyen csak az alkalmazott független, így nem gond számára a túlóra, akár hétvégén sem.

A teremtés koronái

A nők és a biológiai órájuk, a nehéz napjaik, az érzelmi viharaik, a ruhapénzigényük és a kollégák munkahelyi problémái melletti kiállásuk! Inkább férfi kell, aki tudja, mi a munka, s akivel csapatépítés címszóval el lehet menni sörözni. Kutatások bizonyítják: a női vezetők egy sor komoly előnnyel bírnak. Konfliktusok helyett a megoldásokat keresik, jobban fejezik ki magukat, megfontoltabbak és kockázatkerülőbbek, illetve figyelmesebbek és megértőbbek a kollégáikkal, mint a férfi főnökök.

Nyelvzseni

Tudjon egy, de inkább két idegen nyelven, minimum közép-, bár inkább felső fokon, sose lehet tudni, mikor jön össze egy határon túli üzleti lehetőség! A szomorú valóság az, hogy a magyarok 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem beszél, és mindössze 13 százalékot tesz ki azoknak a száma, akik két nyelven is képesek megszólalni. Ezzel a fegyverténnyel pedig nagy valószínűséggel ők maguk is tisztában vannak, így nem adják olcsón magukat.

Megállíthatatlan

Nincs szükség olyan emberre, akinek táppénzpapír volt a jele az oviban. A tökéletes munkaerő egészséges és lelkes, kihordja lá­bon a nyavalyát, mert tudja: a cég fontosabb a betegségnél. Az elmúlt években negyedével nőtt a munkahelyi balesetek száma, s a statisztikán csak ronthat a betegen is dolgozni engedett beosztott, aki megfertőzheti a kollégákat, súlyos szövődményeket szedhet össze, a túlhajszoltsága pedig kiégéshez vezethet, aminél kevés rosszabbal szembesülhet egy munkaadó.  

Gondolkodjunk

A munkapszichológus Klein Sándor szerint a jó főnök tudja, mit követel meg az adott munka, és azt is, mit tud adni érte.
– Nincs olyan dolgozó, aki az összes túlzó elvárásnak meg- felel, de olyan állás sincs, amihez egy ilyen emberre lenne szükség. Ám a kiemelt szempontok alapján összeállítható egy ütős csapat, amelynél fontos, tagjai ne csak jól, de együtt is tudjanak dolgozni – mondja a szakember, majd így összegez:
– Ha egy területen elengedhetetlen a nyelvtudás, akkor ott nincs pardon, de csak azért ne várjuk el, mert egyszer még jól jöhet...
– A családi állapotnál fontosabb szempont, hogy az illető harmonikus életet él-e.
– Sok fiatal hajlandó a jövőjébe fektetni, éveken át csúcsgázsi nélkül is túlórázni, mert tudja, az adott hely és pozíció kiváló ugródeszka lehet.
– Egészség terén érdemes odafigyelni a dolgozóra, és nem túlhajszolni. Emberileg és a cég szempontjából is kifizetődőbb.
– Csak a kora miatt kirúgni valakit jogilag is aggályos. Bizonyos területeken elengedhetetlen egy nagy öreg szaktudása, más poszton viszont gát lehet a korral járó lassulás.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714065314
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158389_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!